Pravice má svůj vlastní PES. Předvedli jej Baxa a Feri

10.12.2020 16:49

„Ministři budou za blázny!“ zaznělo na tiskové konferenci ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Pravicová koalice připravila svůj vlastní systém PES a poslanec Dominik Feri (TOP 09) volal, že pravicový PES bude spravedlivý. Poslanec Martin Baxa z ODS kabinet ANO a ČSSD nabádal, aby připravil plošné, i když dobrovolné očkování proti koronaviru. Lidé musejí uvěřit, že má smysl se dát očkovat, a v této věci musí vláda ještě odvést kus práce.

Pravice má svůj vlastní PES. Předvedli jej Baxa a Feri
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dominik Feri

„Vítejte na třetí tiskové konferenci anticovid týmu!“ zaznělo na společné tiskové konferenci ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Tým je tvořen odborníky z řad ODS, KDU-ČSL s TOP 09,“ zaznělo v úvodu vystoupení členů stran pravicové opozice, kterého se za ODS účastnil expert strany na oblast školství Martin Baxa, za TOP 09 poslanec Dominik Feri a za KDU-ČSL poslanec Marek Výborný a senátor Lumír Kantor.

Poslanec Dominik Feri (TOP 09) poté představil nového PSA, který by měl Česku pomoct. Předvolební koalice se shodla, že vláda podrazila restauratéry a hospodské. Martin Baxa  (ODS) poté vládu vyzval, aby podpořila plošné očkování proti nemoci covid-19 a připravila k tomu jasnou strategii.

„Opozice opět udělala práci za vládu,“ začal zostra Feri hned, jak dostal slovo. „Náš anticovid tým přepracoval systém PES, ze kterého v posledních dnech nezůstalo vůbec nic. Vláda místo toho, aby respektovala pravidla, která nastavila, si vytváří pravidla další, vlastní, podružná a neřídí se tím, co všem slibovala, že bude fungovat. Nacházíme se proto v jakémsi stupni 3,5, a to není dále udržitelné. My jsme se proto rozhodli ten systém PES přepracovat,“ uvedl Feri.

Jak bude systém přepracován?

Podle návrhu pravicové koalice by systém neměl vyžadovat nouzový stav v nultém, v prvním ani ve druhém stupni. A za konkrétně daných podmínek dokonce ani ve stupni třetím. Nouzový stav bude třeba, když budou alespoň dvě třetiny krajů ve stupni 3. Systém pravicové opozice dokáže podle Feriho jasně rozlišit situaci v jednotlivých krajích.

„Tento náš návrh poskytneme panu ministrovi, věříme, že se jím bude inspirovat a že bude přepracován současný PES (protiepidemický systém),“ poznamenal Feri s tím, že to není o tom, zda si udělá čárku ten či onen politik, ale o tom, aby systém fungoval, a to i bez věčného nouzového stavu.  „Jestliže to ministerstvo nebude akceptovat a nebude tomu naslouchat, tak skutečně budou za blázny,“ doplnil Feri.

Za zásadní považuje, že nový systém pravicové opozice nedělá rozdíly mezi malými obchody a supermarkety.

Když si vzal slovo Baxa, upozornil, že v sousedním Bavorsku už se pracuje na plánech na plošné očkování, zatímco v Česku se toho mnoho neděje. Baxa označil stav kolem očkování v Česku za tristní.

„Jestliže chceme, aby plošné očkování fungovalo, tak musí vláda jasně říci, že za tím stojí a že si je jistá tím, že vakcíny, které se budou používat, budou účinné,“ zdůraznil Baxa.

Od vlády prý také očekává, že představí jasný logistický plán, jak očkování zařídí.

Kantor upozornil, že těžce nemocným lidem, kteří pobývají v nemocnicích či v sociálních zařízeních, nebývá umožněno, aby je mohli navštívit jejich blízcí, a nemohou tak nést tíhu svého údělu se svými milovanými. To by se podle Kantora mělo změnit a návštěvy v nemocnicích či v domovech důchodců mají být podle jeho názoru povoleny i v jakékoli příští epidemii. Už proto, že návštěva může působit jako jeden z léčebných nástrojů.

Feri všem připomněl, že vláda slibovala, jak bude postupovat podle svého systému PES. Jenže potom v rozporu s pravidly, která sama nastavila, zasáhla do provozu hospod a zkrátila jim otevírací dobu. „To je podraz,“ vypálil bez obalu Feri. Tímto krokem prý vláda ztratila důvěru všech lidí a nejtvrději zasáhla hospodské a restauratéry.

Pravicová koalice ODS, KDU-ČSL, TOP 09 se také rozhodla představit některé programové priority, s jejichž pomocí chce tuto zemi opět postavit na nohy.

Lidé chtějí akčnější vládu. Našli jsme partnery, se kterými ji vytvoříme. Máme chuť, známe se, rozumíme si a poučili jsme se také z chyb, které jsme předtím udělali. Máme jasnou představu o tom, kam chceme naši zemi posunout a čemu naopak zabránit. Spolu chceme změnit v naší zemi podmínky pro ty, kteří poctivě pracují, podnikají, vychovávají dobře své děti, chtějí lepší životní prostředí, předvídatelnou vládu, jež má odvahu řešit i dlouho odkládané problémy, jako jsou penzijní reforma, pomalý rozvoj infrastruktury nebo nedostatek bytů,“ vysvětlil předseda KDU-ČSL Marian Jurečka pro Forum24.cz.

„Nejsou to ani protestní, ani profesní hnutí. Jsou to tři tradiční politické strany v tom nejlepším slova smyslu. V prostoru od středu doprava jsou si hodnotově blízké a svůj étos čerpají z ideálů 17. listopadu. Věřím, že tato koalice vrátí politice smysl a naší zemi demokratickou vládu,“ napsal k tomu Kalousek na sociální síti Facebook.

Kalousek promluvil

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…