Právní výbor chce zúžit přístup správců daní k dalším údajům

27.02.2018 15:22

Sněmovní ústavněprávní výbor nechce, aby banky nebo záložny musely poskytovat správcům daně informace k identifikaci zařízení, kterými klienti obsluhují sjednané služby. Jde třeba o IP adresy nebo telefonní čísla, píše ČTK.

Právní výbor chce zúžit přístup správců daní k dalším údajům
Foto: usetreno.cz
Popisek: Mobilní telefon - ilustrační foto

Právní výbor tak dnes navrhl podle požadavku předsedy Marka Bendy (ODS) upravit vládní novelu daňového řádu, která je ve Sněmovně před druhým čtením. Garanční rozpočtový výbor předlohu podpořil už dříve beze změn.

Předloha zavádí povinnost bank, poskytovatelů platebních služeb nebo advokátů a poradců poskytovat daňové správě údaje, které vyplývají ze zákona o boji proti praní špinavých peněz. Údaje by měly sloužit mezinárodní spolupráci při správě daní. Změna vyplývá ze zavádění evropské směrnice DAC 5.

Poslankyně ANO Helena Válková uspěla ve výboru s návrhem, aby se nové povinnosti nevztahovaly na dobu před účinností zákona a aby na Ministerstvu financí vzniklo kontaktní místo, které by o informace žádalo. Komunikovalo by výhradně s profesními komorami.

Vládní návrh novely daňového řádu vyvolal kritiku některých poslanců především za to, že jde v některých bodech nad rámec evropské směrnice a údajně příliš prolamuje mlčenlivost. „Netajili jsme se tím, že jdeme nad rámec implementace,“ řekla ministryně financí Alena Schillerová.

Od advokátů, notářů, daňových poradců, soudních exekutorů, auditorů si správci daně budou moci vyžádat údaje o zprostředkování obchodů či správě cizího majetku pouze v rozsahu směrnice EU. Budou ale muset prokázat, že je potřebují ke správě daně a pouze v souvislosti s mezinárodní spoluprací. Finanční správa bude moci podle novely údaje získávat pouze v rozsahu nezbytném pro správu daní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…