Právnička by dala Rathovi kauci 10 milionů. Měl by podle ní bojovat

23.08.2012 21:52

Advokátka Dagmar Raupachová si není jistá argumentací soudců v případě propouštění z vazby. Často se podle ní tvrdí, že u dotyčného nehrozí, že by utekl z České republiky, jelikož tu má děti a rodinu. Proč se tak ale neargumentovalo v případě Davida Ratha?

Právnička by dala Rathovi kauci 10 milionů. Měl by podle ní bojovat
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Advokátka Dagmar Raupachová v pořadu ČT Hyde park

„Myslím, že to není dobrý signál pro veřejnost, protože veřejnost se pak v těchto argumentacích ztrácí,“ uvedla v Hyde Parku na ČT právnička Dagmar Raupachová v odpovědi na důvody vazby Davida Ratha. Podobně odmítla i možnost pokračování v trestné činnosti. „Pokud by byl propuštěn David Rath z vazby, byl by pod takovým dozorem médií, že si neumím představit, že by pokračoval v další trestné činnosti,“ vysvětlila. Navíc rezignoval na funkci hejtmana.

„Já tam skutečně důvod vazební nevidím, ale to ještě nic neznamená. Jestli ho tam vidí soudce a řádně ho odůvodní, tak tam důvod je,“ dodala však. Právě proto se podle ní nedá říct, že Rathova vazba je protiústavní. „My tady o tom můžeme diskutovat, ale neznáme detaily,“ upozornila.

Co se týče výše kauce, i zde by byla advokátka mírnější, přesto opět zdůraznila, že výši stanovuje dotyčný soudce – neexistuje na ni žádná tabulka. Kauce má fungovat jako záruka, že se obviněný dostaví k výslechu apod. „Aby toho obviněného bolela,“ připodobnila stavenou výši Raupachová.

„Člověk, který je nemajetný, by určitě neměl stanovenou výšku 14 milionů,“ dodala. Zároveň ale původní odhady advokátů na kauci jeden milion korun byly podle ní velice málo. Osobně by stanovila kauci na deseti milionech. „I toto může být součástí strategie obhájce,“ varovala ale před některými výroky Adama Černého, který bývalého hejtmana zastupuje.

Rath mezitím i sám vysílá různé signály z vazby, odpovídá například na rozhovory a na samotnou vazbu si stěžuje. „Pro člověka, který je tam poprvé, je každý den a každá hodina nesmírně obtížná. Toho člověka to velmi ovlivní,“ míní advokátka.

„Tento boj pro člověka, který je mimo, se může jevit jako ne zrovna přínosný, když se stejně něco očekává v budoucnosti. Já bych ale řekla, že bojovat se má vždycky, i když budoucnost ukáže něco jiného,“ míní Raupachová.

Upozornila však, že i v souvislosti s touto kauzou vzniká ve společnosti pobouření. Lidé nejprve byli proti Rathovi, teď se ho často zastávají. Například ve srovnání s kauzou lobbisty Romana Janouška, který ve vazbě není.

„Pokud někoho berete do vazby, je to až nejzazší prostředek, je to omezení svobody,“ zastala se Janouška na jednu stranu. „S tou vazbou by se mělo zacházet obezřetně.“

Zároveň však připustila pochybení policistů při jeho zatýkání, ona by byla rozhodně pro okamžité zabavení řidičského průkazu. Podobný názor má na telefonování. „Bylo to určitě pochybení policistů, měl mu být zabaven,“ míní právnička. Jediná možnost telefonovat by pro něj měla být se svým advokátem.

Upozornila ale také na obecnou klesající důvěru ve stát. „Důvěra v justici, důvěra v policii jsou základními stavebními kameny pro fungující stát,“ upozornila. „Ve společnosti pak začne vzrůstat agrese a frustrace,“ varovala před sílícím nesouhlasem. „Už neplatí ta věta, domnívám se Václava Havla, že Češi jsou jen brblající národ.“

Vzpomněla také na moment, kdy sama zaslechla lidi, jak se baví o tom, že současná situace je na revoluci. „V prvním okamžiku se člověk zasměje, v tom druhém si ale uvědomí, jak velká je frustrace ve společnosti,“ dodala Raupachová. Za své názory v ČT sklidila 79 procent kladných hlasů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…