Právník Fagan se bude s Českem soudit na Floridě

14.12.2011 18:56

Americký právník Edward Fagan podal 12. prosince u soudu na Floridě žalobu na Česko i některé osoby kvůli dluhopisům Karlových Varů a údajné diskriminaci jejich vlastníků. Kromě českého státu je mezi žalovanými Česká národní banka, ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), jeho náměstek Jan Gregor, město Karlovy Vary a jeho primátor Petr Kulhánek (KOA). Fagan ve středu novinářům řekl, že délku procesu odhaduje na rok a půl s tím, že ho lze zastavit, pokud se s ním žalované strany dohodnou. Informuje agentura ČTK.

Právník Fagan se bude s Českem soudit na Floridě
Foto: P. Buchta
Popisek: V centru Karlových Varů se staví o stošest

Do Karlových Varů ve středu Fagan přivezl kopii žaloby, kterou odevzdal v podatelně magistrátu. O setkání s primátorem nestál. Kopie žaloby donesl odpoledne rovněž na ministerstva financí a spravedlnosti v Praze. "Podle sdělení justiční stráže se pan Fagan odpoledne dostavil na podatelnu ministerstva spravedlnosti a zanechal tam kopii žaloby podané u soudu na Floridě," řekla ČTK mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Palečková.

Fagan chce 10 miliard a ochranu práv zahraničních investorů v Česku

Žalobou se Fagan domáhá nejen proplacení dluhopisů, které podle něho mohou vynést jejich držitelům až deset miliard korun, ale rovněž změny české legislativy. Podle Fagana v ní nejsou dostatečně ochráněna práva zahraničních investorů. "Tenhle proces vše může změnit," tvrdí Fagan.

Americké soudy sice podle Fagana nemohou přimět český stát k tomu, že má dluhopisy proplatit, ale jejich verdikt může ukázat, že česká legislativa není v pořádku. Dokonce uvedl, že by se v tomto případě mohlo debatovat i o revizi Benešových dekretů. Fagan zdůraznil, že jeho současné počínání není možné v žádném případě spojovat s tím, zda jako advokát má, nebo nemá platnou licenci. "Žalobu jsem podal jako občan a majitel části dluhopisů. A u okresního soudu na jižní Floridě to bylo proto, že tam žiji," podotkl.

Analýza ministerstva financí ukázala, že někdejší ČSR se se závazky vypořádala

Ministerstvo financí provedlo právní analýzu a rešerši všech historických dokumentů z archivu České národní banky a Národního archivu. Prostudovalo i právní podklady z USA. Z této analýzy vyplývá, že se někdejší Československá socialistická republika se závazky vyplývajícími z dluhopisů už vypořádala, a to odděleně v rámci takzvaného tuzemského a zahraničního bloku. Podle ministerstva to není první Faganův pokus uplatňovat nároky z dluhopisů vydaných evropskými emitenty před druhou světovou válkou.

V soudních sporech ve státu New York, ve kterých Fagan vystupoval nejprve jako právní zástupce a později jako žalovaná strana, byly podle ministerstva tyto nároky zamítnuty mimo jiné právě kvůli uplynutí promlčecích lhůt. Fagan to komentoval jako zavádějící a nepravdivé. Podstata karlovarského případu podle Fagana spočívá v tom, že z USA bylo po druhé světové válce vráceno do Česka zlato zabavené nacistům s tím, že za to budou proplaceny veškeré platné dluhopisy. A to se nestalo, konstatoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…