Právo na obranu se zbraní by se mělo dostat do Ústavy. Ve sněmovně je pro to podpora

03.05.2021 17:01

Sněmovna by mohla schválit ústavní zakotvení práva bránit sebe i jiné se zbraní za podmínek stanovených zákonem. Jdeme tak proti Evropské unii. Ta by chtěla občany spíš odzbrojovat a odůvodňuje to terorismem.

Právo na obranu se zbraní by se mělo dostat do Ústavy. Ve sněmovně je pro to podpora
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petice proti regulaci zbraní a sebeobranných prostředků ze strany EU dorazila do parlamentu. Čítala 110 000 podpisů

V Listině základních práv a svobod by podle Senátu mělo nově být stanoveno, že „právo bránit život svůj či život jiného člověka i se zbraní je zaručeno za podmínek, které stanoví zákon“. Právo bránit se se zbraní v ruce nebude možné omezit běžným zákonem.

Novela vychází z petice, kterou podepsalo 102 tisíce lidí, svůj podpis připojilo i mnoho ústavních činitelů. Petice byla reakcí myslivců a dalších majitelů zbraní na snahu Evropské komise omezit vlastnictví zbraní včetně legálně držených. Komise se to snažila odůvodnit mimo jiné i nutností přijmout jakási opatření proti terorismu. Kritici unijního opatření pak logicky poukazovali na to, že teroristé většinou používají nelegálně opatřené zbraně.

Česko neuspělo u Soudního dvora Evropské unie s žalobou na kontroverzní směrnici. Vláda pak předložila novelu zbraňového zákona, která unijní směrnici přebírá v nezbytně nutné míře. Norma zavedla dvě nové kategorie zbraní. Platnost zbrojních průkazů zůstává desetiletá, policie pak bude muset nejméně jednou za pět let prověřovat, zda držitel průkazu splňuje zákonné a zdravotní parametry.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…