Pražská ODS je v rozkladu. Členové prý zvažují odchody ze strany

30.08.2013 9:55

Poté, co občanští demokraté vládli Praze dvacet let, je pražská ODS v rozkladu. MF DNES píše o jejím střemhlavém pádu. Ztratila Magistrát a ubývá jí voličů a mluví se o odchodu některých jejích členů. Podle deníku ale také vzniká plán, jak spojit různé proudy, posbírat i hlasy ODS a vyrazit příští rok do bitvy o Magistrát.

Pražská ODS je v rozkladu. Členové prý zvažují odchody ze strany
Foto: Bohumil Zoufalík
Popisek: Bohumil Zoufalík

V minulých dnech odešel ze strany Boris Šťastný. Chce se údajně přidat k nově vznikajícímu pravému bloku. Jeho součástí je Suverenita Jany Bobošíkové a Uzdravme naši politiku hlásící se k odkazu Václava Klause. Deník MF DNES píše, že tímto směrem se vydal i bývalý radní Jiří Janeček. „I když Václav Klaus nebude kandidovat, já dál pracuji na tomto projektu,“ říká Janeček.

Deník MF DNES prý oslovil některé členy pražské ODS a získal informace, že skutečně zvažují odchod ze strany. Podle deníku nechtějí prozrazovat svá jména, ale uvedli, že zvažují možnost vstoupit do UNP. Nicméně zatím vyčkávají. Jedním z důvodů je také jednání o případných změnách v pražské ODS. To by jim dávalo určité šance na ovládnutí pozic.

Šanci mají i Starostové

Svou pozici podle deníku nyní upevňuje UNP. Je prý vidět snaha posbírat voliče dominantních pravicových politických stran, zejména ODS. O UNP se prý hovoří jako o „béčku“ ODS. Další uskupení, která se v Praze zřetelně rýsují, jsou dvě. Jde o skupiny starostů. Jedni jsou v hnutí Starostové pro Prahu a sdružují především představitele malých obcí a na straně druhé se houfují starostové větších městských částí, především z ODS. Ty prý verbuje starosta Prahy 10 Bohumil Zoufalík, který již občanské demokraty opustil. Byl by prý rád, kdyby se spojili i se starosty malých částí. Bývalý primátor Prahy Bohuslav Svoboda však říká, že odchody z ODS jsou fámy.

Deník MF DNES uvádí názor politologa Kamila Švece, který je přesvědčen, že UNP i starostové mají šanci v komunálních volbách uspět.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…