Pražská ODS vyzvala Čižinského a Pospíšila, aby usedli v pražské radě

06.11.2018 19:51

Lídry Prahy sobě (PS) Jana Čižinského a Spojených sil pro Prahu Jiřího Pospíšila vyzvala ODS, aby usedli v rámci nové koalice společně s Piráty v radě hlavního města. ČTK to dnes sdělila mluvčí pražské ODS Lenka Mottlová. Čižinský a Pospíšil se při vyjednávání o novém vedení města rozhodli, že se nestanou členy rady a budou pouze předsedy zastupitelských klubů. Volby v Praze vyhrála ODS, spolu s dosud vládnoucím ANO ale nejspíš skončí v opozici.

Pražská ODS vyzvala Čižinského a Pospíšila, aby usedli v pražské radě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Čižinský

„ODS vyzývá Jana Čižinského a Jiřího Pospíšila, aby jako lídři politických uskupení, která mají obsadit většinu postů v radě, osobně převzali politickou odpovědnost za řešení hlavních problémů Prahy a ujali se funkcí náměstků primátora s gescí pro klíčové oblasti dopravy a územního rozvoje,“ uvedla v prohlášení ODS.

Podle občanských demokratů přímou politickou odpovědnost za řízení města nesou výhradně členové rady a nemohou ji převzít předsedové politických klubů. Čižinský s Pospíšilem v uplynulých týdnech uvedli, že post předsedy klubu je významnou postavou v koalici a mohou například svolat koaliční vyjednávání.

Koalici v Praze vyjednali Piráti s PS a Spojenými silami pro Prahu, v 65členném zastupitelstvu budou mít většinu 39 hlasů. Primátorem se stane Zdeněk Hřib (Piráti). Piráti budou mít v 11členné radě kromě primátora ještě dva radní. PS a Spojené síly budou mít každá po dvou náměstcích primátora a dvou radních.

Volby v Praze vyhrála ODS se ziskem necelých 18 procent hlasů, má 14 mandátů. Na druhém místě skončili Piráti, kteří mají 13 zastupitelů, stejný počet jako další Praha sobě a Spojené síly pro Prahu. Do zastupitelstva se dostalo ještě ANO se 12 zastupiteli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …