Pražská koalice se rozpadá. ČSSD nabídla TOPce post primátora

22.11.2011 13:16

Podle předsedy pražské ČSSD může za pád koalice v metropoli spory uvnitř ODS. Na tiskové konferenci zkritizoval přístup opoziční strany k rozpočtu města. Nyní hodlají sociální demokraté opět jednat s ODS, ale také s TOP 09.

Pražská koalice se rozpadá. ČSSD nabídla TOPce post primátora
Foto: archiv redakce
Popisek: Petr Hulinský (ČSSD)

Sociální demokraté hodlají po pádu pražské koalice jednat jak s ODS, tak i TOP 09. V případě koalice s druhou jmenovanou by podle slov šéfa pražské ČSSD Petra Hulinského získala TOPka i křeslo primátora, jelikož v loňských volbách zvítězila.

"Není pravda, že chceme zadlužit Prahu. Odmítáme takovou argumentaci, protože investiční akce a rozpočet jsou v kompetenci ODS," kritizoval za rozpočet občanské demokraty Hulinský. Nad oficiálními důvody ODS, proč zrušila koaliční smlouvu, kroutí hlavou i první náměstek primátora Karel Březina. "Koaliční smlouvu plníme, neporušili jsme ji," hájí se. "O ukončení spolupráce se navíc dozvídáme z médií a ne ze strany ODS," vadí také ČSSD.

Související: Jak to bylo s rozpadem pražské koalice. Víme více

Sociální demokraté ale i nadále s Březinou počítají, a to přesto že zítra jde k soudu kvůli údajnému zkreslování údajů o hospodaření zkrachovalých firem, kde působil. Až podle výsledku se rozhodne o dalším jeho působení na radnici. "Domnívám se, že nebude odsouzen, protože nejvyšší soud již jednou v podobném případě rozhodoval," míní Hulinský.

Rozpad koalice ale zkomplikuje hlavně schvalování rozpočtu města na rok 2012. ČSSD požaduje peníze na metro A i na nákup vozů pro dopravní podnik. Zároveň se chce ale vyhnout rozpočtovému provizoriu. "V zájmu ČSSD je, aby byl rozpočet schválen 15. prosince, protože tím bychom se vyhnuli rozpočtovému provizoriu. Bez toho, aby bylo vyřešeno financování města A a závazky DPP, ale není možné rozpočet schválit," vysvětloval Hulinský.

Čtěte více:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…