Pražská koalice se sejde kvůli sporu kolem prázdných bytů

05.04.2019 6:15

Zástupci pražské koalice Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09, STAN, KDU-ČSL) se dnes sejdou ohledně sporu kolem návrhu zmapovat počet prázdných bytů v Praze s pomocí údajů z elektroměrů. Plán Pirátů se nelíbí předsedovi TOP 09 Jiřímu Pospíšilovi, který kvůli němu vyvolal koaliční jednání. Podle Pirátů jde o nedorozumění.

Pražská koalice se sejde kvůli sporu kolem prázdných bytů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lídr České pirátské strany a nový primátor Prahy Zdeněk Hřib

Zástupci koalice se sejdou na magistrátu v 09:00, o tři čtvrtě hodiny později je naplánován tiskový briefing. Pospíšil k jednání vyzval koaliční partnery dopisem, kde jejich návrh označuje za zasahování do soukromí a vlastnického práva vlastníků bytů.

Plán navrhuje s pomocí dat z elektroměrů odhalit počet prázdných bytů. Zástupci Pirátů odmítají, že by šlo o narušení soukromí. Data od společnosti PRE mají mít podle nich formu zcela anonymizované statistiky a nemají se týkat konkrétních bytů, ale celých katastrů. Město tak chce zjistit, jestli vůbec nějaký problém s větším množstvím nevyužívaných bytů existuje. Plán včera podpořilo i pražské vedení lidovců.

Praha se v posledních letech potýká s bytovou krizí danou malou výstavbou a vysokými cenami bydlení. Nová koalice si řešení tohoto problému určila jako prioritu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…