Pražský hrad se otevírá lidem, zpřístupní i zbraně sv. Václava

28.09.2013 6:09

Pražský hrad dnes, na státní svátek, otevře své reprezentační prostory, lidé do nich budou moci nahlédnout mezi 9:00 a 17:00. V den, připomínající patrona českých zemí svatého Václava, je k vidění též výstava zbraní, které jsou mu tradičně připisovány.

Pražský hrad se otevírá lidem, zpřístupní i zbraně sv. Václava
Foto: Hans Štembera
Popisek: Katedrála svatého Víta, tradiční místo korunovací českých králů i jejich posledního odpočinku

Přilba, meč a drátěná košile s límcem budou vystaveny v samotném jádru reprezentačních prostor - v Janákově hale na pomezí středního a jižního křídla Nového paláce Pražského hradu. Reprezentační prostory Hradu se otevírají jen výjimečně při událostech jako bývá například státní svátek.

Knížeti Václavovi je věnována dnešní tradiční Národní svatováclavská pouť ve Staré Boleslavi se mší. Byla obnovena v roce 2003 římskokatolickou církví, zavítal na ni při své návštěvě v roce 2009 nyní už bývalý papež Benedikt XVI. Pouť se koná každoročně v obou staroboleslavských chrámech, v bazilice sv. Václava i v poutním chrámu Nanebevzetí Panny Marie. Její hlavní událostí je poutní bohoslužba na Mariánském náměstí, které předsedá pražský arcibiskup.

Letošním významným hostem je mnichovský kardinál Reinhard Marx, který se podle České biskupské konference vysloví nejen k 75. výročí Mnichovské dohody, ale promluví také o "světlých okamžicích" společných oběma sousedním národům Čechů a Němců.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…