Pražský magistrát v mlze: Pirátům se stále nechce podpořit koalici, kde bude ČSSD

14.10.2014 11:55

Kdo bude vládnout hlavnímu městu? Klíčovou stranou pro sestavení nejpravděpodobnější koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice, která by se v pětašedesátičlenném zastupitelstvu Prahy opírala o spolehlivou většinu, jsou Piráti. Bez jejich podpory by měl tento svazek jen nejtěsnější možnou většinu jednoho hlasu.

Pražský magistrát v mlze: Pirátům se stále nechce podpořit koalici, kde bude ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha

„Trváme na tom, že nechceme v radě ČSSD, ODS a KSČM. Určitá tolerance ale možná je,“ řekl včera deníku E15 jeden ze čtyř pražských zastupitelů strany Jakub Michálek. A zatímco v Brně nebo Ostravě se sociální demokracií nechce mít nic společného ani Andrej Babiš, pražskou ČSSD si prý ohlídá. „Samozřejmě není problém dát Pirátům kontrolní výbor,“ uvedl pro deník Právo. Přestože nabídka kontrolního výboru je pro Piráty lákavá, hlasovat pro radu se socialisty nebudou.

Ale ani tato verze spolupráce není jistá. Pochybnosti o koalici s ANO má šéf pražské KDU-ČSL Jan Wolf. A zelení musí počkat na souhlas vedení své partaje.

Debatuje se už i ohledně programových priorit. Podle Michálka je debata složitá hlavně se zástupci ANO. „Když nějaké politické uskupení ani žádný pořádný program nemá, je obtížné s ním jednat,“ poznamenal Michálek. Lídr hnutí Andrej Babiš oponuje, že program ANO je stále stejný. „V Praze se nakradly miliardy, stačí se podívat na nevyřešenou dopravu. Tady bylo tisíc programů, ale žádný nebyl splněn. Nekradu, nelžu a dělám pro lidi. To je můj program,“ tvrdí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…