Pražští zastupitelé odmítli prodat dům na Václavském náměstí

13.12.2013 20:33

Zastupitelé hlavního města neschválili prodej domu na Václavském náměstí číslo 39 za více než 150 milionů korun. Není ale zcela jasné, zda Praha 1, která nemovitost spravuje, může dům prodat či nikoliv. Vyjádření hlavního města i radnice první městské části jsou nejednoznačná. Paradoxně tak může nastat situace, že Praha 1 bude moci dům nakonec odprodat.

Pražští zastupitelé odmítli prodat dům na Václavském náměstí
Foto: praha.eu
Popisek: Tomáš Hudeček

Zástupce městské části, který nechtěl být jmenován, řekl, že když zastupitelé nepřijali žádné usnesení, platí rozhodnutí zastupitelstva první městské části o prodeji domu. Radní hlavního města Jiří Vašíček (TOP 09) ale vzkázal, že "dle statutu Hlavního města Prahy nemá Praha 1 souhlas" k prodeji. Podle mluvčí Prahy 1 Veroniky Blažkové "se bude ještě o domu jednat".

Praha 1 vlastní sedm osmin domu, zbytek patří společnosti Václavské náměstí 39. Radnice o prodeji rozhodla v rámci scelování majetku v bytových domech, kdy se snaží kupovat podíly spolumajitelů nebo naopak prodat svůj podíl. Důvodem je prý neefektivní správa nemovitostí.

Prodej domu zastupitelstvo Prahy 1 schválilo v září. Objekt nabídlo nájemníkům za 153 milionů korun. Na nemovitost má ale podle zákona předkupní právo spolumajitel, tedy společnost Václavské náměstí 39. Podle opozice tak zastupitelstvo ve skutečnosti schválilo prodej domu právě této firmě.

Rada hlavního města následně revokovala své dřívější usnesení, že se prodejem domu vedení městské části zabývat nebude a bod zařadila na čtvrteční zastupitelstvo. Podle Vašíčka důvodem bylo, že starosta Oldřich Lomecký (TOP 09) původně uváděl, že kupec za objekt nabízí asi 300 milionů korun. Nyní je to ale pouze 153 milionů korun.

Zastupitelé ve čtvrtek nakonec hlasovali o usnesení, že "schvalují prodej domu", což nepřijali. Nyní tak proto neexistuje žádné usnesení hlavního města.

Vašíček na jednání řekl, že hlavní město má k dispozici posudek, který hodnotu domu odhaduje na 300 milionů korun. Za svůj podíl by tak městská část měla získat 260 milionů korun. Jednatel firmy, která má spolumajitelský podíl v domě, Ferdinand Überall, posudek označil neobjektivní. Praha 1 má k dispozici dva posudky, jeden za asi 140 milionů, druhý asi za 160 milionů korun.

Obyvatel domu Lukáš Tvrdík na zastupitelstvu upozornil, že společnost, která chce dům koupit, ještě před nedávnem měla majetkové propojení s lobbistou Ivo Rittigem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…