Přechod k totalitě je velmi snadný, varuje historik

18.11.2013 17:55

Historik Pavel Kosatík a scénárista série České století usedl do křesla hosta v pondělních Dvaceti minutách Radiožurnálu Českého rozhlasu. Co chtěl seriálem ukázat, je prý skutečnost, že výklad dějin není nikdy zcela jednoznačný. Rozhodně mu prý nešlo o to vykreslit příslušníky tohoto národa jako „sraby“.

Přechod k totalitě je velmi snadný, varuje historik
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

Seriál České století vysílá Česká televize a v několika dílech se pokouší zachytit klíčové okamžiky českých dějin dvacátého století. V nadcházejícím díle budeme svědky toho, jak se v již vládnoucí komunistické straně rozbíhá mašinérie, která vede k tomu, že začne revoluce požírat své děti. Díl se bude věnovat osudu Rudolfa Slánského.

„Myslím, že je to jeden z klíčových okamžiků českých dějin, protože je na něm vidět, jak snadný je přechod k totalitě. To není žádné moralizování, to nám hrozí vždy a vidíme to v různých částech světa,“ upozorňuje historik. Připomeňme, že Rudolf Slánský byl generálním tajemníkem KSČ, ale na počátku padesátých let byl ve vykonstruovaném procesu se zrádci uvnitř strany popraven.

Jako autor scénáře k seriálu Kosatík prohlašuje, že se pokoušel o zachycení jisté plastičnosti historického obrazu. Na příkladu, který se věnoval Mnichovské dohodě, Kosatík popsal klasický dějinný střet. Podle vlastních slov se však nechtěl věnovat otázce, zda jsme se měli bránit, či nikoliv. Snažil se spíše ukázat prezidenta Edvarda Beneše jako muže, pro něhož hodnota míru a lidského života znamenala víc než potřeba války. Na druhé straně sám Kosatík připouští, že Mnichovská dohoda byla jedním z klíčových okamžiků, který formoval český národ. Od doby, co jsme nebránili v roce 1938 vlastní stát, se nabízí otázka, zda si na jistotu moderní státnosti jen nehrajeme, či zda vidíme její reálné obrysy. I tuto diskusi může prý seriál rozproudit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…