Před 17 lety zvolili Václava Klause prezidentem. Komentátor rozjel spekulace, co za to dostali komunisté a co Kreml

28.02.2020 12:58

Před sedmnácti lety byl Václav Klaus poprvé zvolen prezidentem. K samotnému zvolení se na svém facebookovém profilu vyjádřil historik a filozof Josef Mlejnek. Pustil se mimo jiné do spekulací...

Před 17 lety zvolili Václava Klause prezidentem. Komentátor rozjel spekulace, co za to dostali komunisté a co Kreml
Foto: Daniela Černá
Popisek: Václav Klaus

Jak píše Mlejnek, Klaus byl poprvé zvolen prezidentem s pomocí komunistů. „Ty pak, jmenovitě Miroslava Grebeníčka, za odměnu pozval do Lán coby představitele normální politické strany,“ poznamenal Mlejnek.

A pustil se do spekulací. „Zejména v několika posledních letech musel i slepý vidět a hluchý slyšet názorový souzvuk Václava Klause, komunistů a Kremlu v zahraničněpolitických otázkách, a Klausova tehdejší volba se i proto dnes nejeví zase tak záhadná, jak se před sedmnácti lety mohla někomu zdát,“ sdělil Mlejnek.

Volby v roce 2003 proběhly 15., 24. ledna a 28. února. Klaus byl zvolen až na třetí společné schůzi obou komor. Mezi kandidáty tehdy byli i Petr Pithart, Miloš Zeman, Jaroslav Bureš, Miroslav Kříženecký či Jaroslava Moserová. Na třetí schůzi byl jako protikandidát Klausovi nominován profesor Jan Sokol. Klaus byl zvolen ve třetím kole, získal těsnou většinu hlasů – 142. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…