Před 80 lety se henleinovci pokusili v československém pohraničí o puč

11.09.2018 10:22

Berlínem financovaný pokus o puč sudetských Němců vedených Konrádem Henleinem, který vypukl v pohraničí v noci z 12. na 13. září 1938, byl součástí Hitlerovy kampaně proti Československu, píše ČTK.

Před 80 lety se henleinovci pokusili v československém pohraničí o puč
Foto: Alerion
Popisek: Česká vlajka.

Ozbrojené střety vypukly jen pár hodin poté, co německý vůdce ve fanatickém projevu na sjezdu NSDAP v Norimberku obvinil Prahu z toho, že útiskem sudetských soukmenovců vytváří nesnesitelnou atmosféru a přispívá k zostřování mezinárodní situace.

Přestože československá vláda proti vzbouřencům rázně zasáhla a nepokoje za pouhé dva dny potlačila, rozbití státu už zabránit nedokázala. Henlein stejně jako další představitelé Sudetoněmecké strany uprchl do Německa. Tam připravil 14. září na Hitlerovu žádost, vyvolanou vůdcovou chystanou schůzkou s britským premiérem Nevillem Chamberlainem, prohlášení, v němž se mimo jiné pravilo, že obsahem dalších jednání o sudetoněmecké otázce může být jen odstoupení pohraničí českých zemí Německu.

Hitler na jednání s Chamberlainem 15. září žádal postoupení území s více než 50 procenty německého obyvatelstva. Vláda premiéra Milana Hodži požadavek nejprve odmítla, ale po nátlaku britského a francouzského vyslance nakonec 21. září souhlasila. V noci na 30. září pak nejvyšší představitelé Británie, Francie, Itálie a Německa podepsali Mnichovskou dohodu, která plně akceptovala německé územní požadavky vůči Československu. Československá vláda týž den mnichovský diktát přijala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…