Před „čínskou sítí“ varoval i Pavel. Efekt to moc nemá

15.07.2023 21:05

MONITORING AKTUALIT Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) před čtvrt rokem varoval, že využívání čínské sítě Tik Tok s sebou nese nemalá rizika a doporučil tuto síť nevyužívat. Jenže po čtvrt roce se zdá, že varování nepadlo na úrodnou půdu.

Před „čínskou sítí“ varoval i Pavel. Efekt to moc nemá
Foto: NÚKIB
Popisek: Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost

Ačkoli experti z NÚKIB varovali, že by bylo lépe, kdyby lidé nepoužívali čínskou sociální síť Tik Tok, neboť není jisté, co se stane s daty, které na této síti lidé sdílejí. Podle serveru iDNES.cz i čtvrt roku po varování v Česku roste počet uživatelů Tik Toku.

Aplikaci, kterou už si podle analýzy datové společnosti Demand Sage celosvětově stáhlo přes 1,6 miliardy lidí, v Česku aktuálně využívá kolem dvou milionu uživatelů, což je o asi čtvrtinu více než v březnu, kdy před ní český kyberúřad varoval. Průměrný počet měsíčních aktivních uživatelů je v Česku dokonce 2,4 milionů,“ napsal server.

Mluvčí pobočky bezpečnostní firmy Eset Ondřej Šafář v této souvislost upozornil, že Tik Tok se od ostatních sociálních sítí liší v tom, že svým uživatelům na jedné straně vybírá videa na míru a na straně druhé obsahuje menší množství reklamních sdělení, oproti jiným částem internetu. A podle Šafáře nelze vyloučit, že počet uživatelů Tik Toku v budoucnu ještě poroste.

Běžný uživatel prý na této sítí stráví den co den 70 minut, během kterých zhlédne na 300 videí.

Tik Tok sbírá o uživatelích celou řadu dat, v čemž se neliší od jiných sociálních sítí. Ale navíc prý Tik Tok sbírá data o nadmořské výšce, v jaké se pohybují konkrétní uživatelé. Verze Tik Toku, kterou používají přímo v Číně, je prý ještě agresivnější na sběr dat než aplikace užívaná mimo Čínu.  

Není přitom bez zajímavosti, že Andrej Babiš chtěl v roce 2021 na Tik Toku vyvracet dezinformace o covidu. Ale jeho pokus se příliš neujal.

„Babiš sám je na Tik Toku aktivní a dosah má až ke sto tisícům zhlédnutí u jednoho videa. Stejně tak využívají tuto sociální síť i další politici; svou cestu do Švédska zde například dokumentuje neúspěšný kandidát na prezidenta a kandidát do europarlamentu za Svobodné Karel Diviš. Opačný přístup razí jeho úspěšný soupeř z prezidentské volby Petr Pavel, který ze sociálních sítí používá především Facebook, Twitter a Instagram,“ napsal server.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Když se řekne Petr Pavel,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevemeno , 16.07.2023 9:22:19
ozve se ,,Sloužím socialistické vlasti!!, nebo - a to je ještě závažnější - ,,Tak přísahám!" Máme paměť, to se nedá smazat! Ti, kteří to zažili, neoklamete! Ani převlečený kabát nestačí, charakter zůstává stejný.

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…