Před soudem v kauze Tatra vypovídá bývalý velvyslanec USA

17.03.2014 11:07

Bývalý velvyslanec USA v ČR a předseda dozorčí rady automobilky Tatra William Cabaniss dnes vypovídá před soudem v kauze bývalého ministra obrany Martina Bartáka, který společně se svým známým, zbrojařem Michalem Smržem, čelí obvinění v případu údajné korupce při nákupu vozů Tatra pro českou armádu.

Před soudem v kauze Tatra vypovídá bývalý velvyslanec USA
Foto: wikipedie.cz
Popisek: Bývalý ministr obrany Martin Barták

Na úvod své výpovědi Cabaniss uvedl, že mu Barták při návštěvě v USA řekl, že za několik milionů může vyřešit problémy mezi firmami Tatra a Praga. Cabaniss, považovaný za jednoho z klíčových svědků kauzy, to prý považoval za nevhodnou nabídku a odešel.

Obžaloba tvrdí, že Barták se ze své tehdejší pozice prvního náměstka ministryně obrany snažil ovlivňovat průběh zakázky při dodávce několika stovek terénních aut Tatra. V únoru 2008 se prý při služební návštěvě USA dopustil trestného činu přijímání úplatku, když po Cabanissovi na střelnici v Centreville neúspěšně požadoval peníze. Penězi si firma měla údajně zajistit hladký průběh zakázek vypisovaných Ministerstvem obrany.

Považoval to za nevhodné prohlášení náměstka ministra a raději odešel

Cabaniss dnes před soudem uvedl, že na setkání hovořil například s tehdejším premiérem Mirkem Topolánkem a dalšími členy jeho delegace. Setkal se i s tehdejším náměstkem ministra obrany Bartákem, který si podle něj řekl o peníze. Cabaniss si dnes nevzpomněl, o kolik peněz přesně šlo a jestli byla částka v dolarech nebo korunách. „Považoval jsem to za velmi nevhodné prohlášení náměstka ministra obrany. Nevěděl jsem, jak na to mám reagovat a odešel jsem," řekl soudu Cabaniss.

Majitel zbrojařské firmy MPI Group Smrž se údajně zase pokusil o podvod, když se snažil vylákat z představitelů Tatry peníze tím, že před nimi předstíral vliv a kontakty na představitele českého Ministerstva obrany i vlády. V lednu 2008 prý sliboval šéfovi Tatry Kopřivnice Ronaldu Adamsovi zajištění osobního setkání s premiérem, a to nejprve za 100 milionů korun, později za 20 milionů.

Oba muži vinu popírají. Obžalobu označují mimo jiné za naprostý nesmysl a účelově vystavěnou konstrukci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…