Před volbami naslibovala vláda navyšování rozpočtů a peníze nemá, postěžoval si v rozhlase brněnský rektor

16.06.2017 18:12

Rektor brněnské Masarykovy univerzity Mikuláš Bek se v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu Českého rozhlasu vyjádřil k navyšování financí pro vysoké školy. V minulých dnech se pro toto navýšení například vyjádřil na Twitteru premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Před volbami naslibovala vláda navyšování rozpočtů a peníze nemá, postěžoval si v rozhlase brněnský rektor
Foto: Martin Strachoň / Wikimedia Commons
Popisek: Mikuláš Bek

„Před volbami naslibovala vláda navyšování rozpočtů a ty peníze nemá. Nyní bude probíhat vyjednávání. Zatím to vypadá, že vůbec nebudou uspokojeny nároky vysokých škol,“ podotkl k současné situaci ve školství rektor Masarykovy univerzity. 

Rozpočet vysokých škol stagnuje podle něj stále na úrovni roku 2012. „Tato vláda se rozhodla oslovovat jiné cílové skupiny. Možná myslivce, možná učitele základních škol. Zkrátka vláda má jiné priority,“ řekl Bek s tím, že se snaží neustále o řešení.

„Je třeba říci, že až dosud jsme byli zvyklí na to, že slovo premiéra platí. Nyní jsme si museli zvyknout na to, že v současném cirkuse není nikdo, kdo by byl schopen sliby naplnit. Budeme muset asi přistoupit k razantnějším krokům, které by následující vládu upozornily na to, že je třeba změnit financování vysokých škol,“ dodal Bek.

„Máme obavu, že dojde k tomu, jako na Slovensku před lety, kdy došlo k exodu studenstva do jiných zemí,“ poznamenal.

„Paní ministryně si velmi vážím. Věcně s ní ale v některých věcech nesouhlasím. Ale respektuji její názor. Svému resortu se věnovala s velkým nasazením,“ podotkl Bek na adresu ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD), jež podala demisi a příští týden ji má nahradit její náměstek Stanislav Štech.

Závěrem se pak hovořilo o školném i o úrovni vysokého školství. „V České republice máme poměrně kvalitní vysoké školství, na to, s jak velkými prostředky hospodaří,“ poznamenal rektor. Vysoká škola podle něj dává velký platový bonus. „Myslím, že fatální problém s kvalitou vysokých škol nemáme,“ uzavřel.

reklama

autor: vef

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …