Předčasné volby, nebo definitivní demontáž České republiky. Novinář Hvížďala varuje před Babišovým ústavním pučem

17.12.2017 18:01

Prezident Miloš Zeman minulý čtvrtek v TV Barrandov prohlásil, že vláda bez důvěry parlamentu je plnohodnotná a může podle něj dělat jakékoliv kroky, a to včetně personálních změn. Po výroku premiéra Andreje Babiše, že jeho vláda „bude makat i bez důvěry“, se objevily výroky odborníků, v nichž zaznělo i obvinění z ústavního puče. „Babiš občanům předložil novou společenskou smlouvu, namísto dodržování ústavy a základních práv přichází s obecným slibem sociální reformy, jejímž základním smyslem je například omezit sociální dávky,“ napsal novinář, dramatik a spisovatel Karel Hvížďala.

Předčasné volby, nebo definitivní demontáž České republiky. Novinář Hvížďala varuje před Babišovým ústavním pučem
Foto: Daniela Černá
Popisek: Spisovatel a publicista Karel Hvížďala na besedě v Ostravě.

„Co se týká obvinění z ústavního puče, zatím jde jen o verbální vyjádření, která ještě nenaplňují skutkovou podstatu takového obvinění. Přesto je ale třeba být na pozoru. Evidentní je, že Andrej Babiš předložil občanům, poté co de facto prohlásil, věřte mi, já za vás všechno zařídím, novou společenskou smlouvu,“ napsal na svém blogu na serveru Aktuálně.cz Hvížďala.

„Nový premiér se vlastně zavazuje zbavit občany politiky jako takové s tím, že ji nahradí technokratickou vládou, která se nebude řídit ideologií, ale zdánlivě nepolitickými principy maximálního zisku a účelnosti. Je to podobné Orbánově slibu vytvořit národní stát založený na práci, i když tento odvrat od ústavní demokracie u nás nemá tak silné nacionalistické rysy,“ citoval Hvížďala slova právního filozofa Jiřího Přibáňě.

Podle Hvížďaly bychom také mohli říci, že namísto dodržování ústavy a základních práv přichází Babiš s obecným slibem sociální reformy, jejímž základním smyslem je omezit sociální dávky a zavést tržní logiku do veřejných služeb, jako je zdravotnictví.

Největší problém novinář shledává v tom, že vláda bez důvěry parlamentu, který jí dává podle ústavy legitimitu, by z logiky věci neměla dělat žádná zásadní rozhodnutí.

„Zvláště ne ta, která svým významem překračují volební období. Hovoří o tom i nález Ústavního soudu z roku 2010, podle něhož se má taková vláda chovat velmi restriktivně, jinými slovy omezeně,“ upřesnil Hvížďala a dodal, že vláda bez důvěry rozhodně nemůže vládnout po celé období.

Pokud by se ale vláda, která nemá legitimitu, nesnažila důvěru získat a dělala závažné kroky, hovořil by prý Přibáň o vyhlášení faktického ústavního převratu v zemi, který by byl maskován kreativním výkladem ústavy, jak toto jednání pojmenoval prezident.

„Vláda bez důvěry konající závažné kroky bude ústavní převrat v zemi maskovat kreativním výkladem ústavy,“ míní Hvížďala.

Hvíždala je přesvědčen také o tom, že pokud se nepodaří sestavit koaliční vládu a dojde k předčasným volbám, bude zde platit pravidlo, kdo volby vyprovokuje, prohraje. „Voliči ho potrestají za neschopnost,“ dodal.

Pokud by ale k předčasným volbám nedošlo, znamenalo by to prý definitivní demontáž první České republiky, která trvala od roku 1993 až do roku 2017 a v tom případě by měl zasáhnout Ústavní soud.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…