Přednost evropského práva před národním. Tresty ve vzduchu. Jourová se vyslovila v Rozhlasu

08.11.2021 19:02 | Zprávy

Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová (za ANO) se podle svých slov těší na české předsednictví Evropské unii. Jourová je zároveň zvědavá, kdo bude oním členem vlády pro evropské záležitosti. „Hlavním lídrem sice bude premiér, ale také osoba, která bude jako zástupce vlády zasedat na všech jednáních,“ řekla Jourová, která se vztahů s novou českou vládou prý nebojí.

Přednost evropského práva před národním. Tresty ve vzduchu. Jourová se vyslovila v Rozhlasu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Věra Jourová

Jourová v rozhovoru pro Český rozhlas prohlásila, že předsednictví bude pro Českou republiku velkou šancí se ukázat. „Na předsednictví se těším, je to obrovská šance pro ČR, abychom ukázali, že jsme schopní vládnout Evropě,“ řekla Jourová.

Ta je podle svých slov zvědavá, kdo bude členem vlády pro evropské záležitosti. „Hlavním lídrem bude premiér, ale také osoba, která bude jako zástupce vlády zasedat na všech jednáních. Jsem zvědavá, kdo to za naši vládu bude. Jsem připravena spolupracovat s novou vládou stejně jako s tou starou, ta pozice komisařky je do značné míry nezávislá na tom, jaké vlády jsou v jednotlivých státech, ta spolupráce probíhá se všemi,“ dodala Jourová ke spekulacím, že nebude vycházet s konzervativní vládou ODS.

Jourová se vyjádřila také k tématu energetické krize, což je podle ní záležitost, kterou Evropská komise velmi řeší. „Komise schválila před třemi týdny několik opatření, která mají pomoci státům zmírnit dopady té energetické krize. Myslím si, že je to zjednodušující, že se nynější energetická krize dává za vinu Green Dealu, který ještě je v procesu a nebyl ani schválen. My se snažíme o dlouhodobé cíle, ale zároveň o dialog, kde se členské státy mohou vyjádřit k tomu, jak to bude probíhat,“ vysvětlovala Jourová, že Green Deal ještě ani nebyl schválen, a už se mu dává za vinu energetická krize.

„Já se toto snažím komunikovat do České republiky, ale je to i pro národní politiky, aby se těch témat chopili, dokázali to vysvětlit, aby ty transformační změny nedopadaly na lidi negativně. Jestli Evropa přijde s nějakou řízenou změnou, jako je zelená a digitální transformace, tak to doprovází velkými finančními prostředky a je na politicích v každé zemi, aby ty peníze nasměřovali do těch správných věcí, regionů a domácností, které by těmi změnami neměly utrpět,“ vzkázala nové české vládě Jourová.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…