Předseda Moravanů: Pro Čechy je spisovaná čeština cizí jazyk. Ať je to tedy moravský jazyk a učí se ve školách

17.09.2021 10:23

Lídr strany Moravané Ctirad Musil v rozhovoru pro DVtv.cz uvedl, že se na Moravě občas cítí jako na smetišti. „Morava je naším domovem, měli bychom se tu cítit jako doma, ne jako v univerzálním celoplanetárním supermarketu nebo dokonce smetišti,“ zní v programu strany kandidující v podzimních volbách.

Předseda Moravanů: Pro Čechy je spisovaná čeština cizí jazyk. Ať je to tedy moravský jazyk a učí se ve školách
Foto: Reprofoto: DVtv
Popisek: Ctirad Musil

„Různé firmy u nás investují, pracují, nahrazují naše firmy, takže u nás se vyrábí, odveze se zisk do zahraničí, u nás zůstane odpad, zbytky. Přebírají si lidi, odvážejí si nejkvalitnější lidi do zahraničí,“ kritizoval a vysvětloval Musil v úvodu rozhovoru, proč hovoří o smetišti. Podle jeho slov musí být ochrana vnitřního trhu. „Majitelé firmy by měli nabírat pouze domácí obyvatelstvo,“ domnívá se. 

A vysvětlil i to, co je univerzální celoplanetární supermarket. „Podívejte se, kam chodí lidé nakupovat. Místní zdroje jsou v podstatě vytlačeny, vše zůstává v supermarketech a ty jsou zvýhodňovány,“ míní Musil. 

Anketa

Jste pro povinné očkování seniorů proti covidu-19?

26%
71%
hlasovalo: 42409 lidí
Musil a jeho hnutí dále usiluje o to, aby se při vyhlašování zákonů a jiných obecně závazných právních předpisů užívalo rovnoprávně českého i moravského jazyka. „V České republice, zvlášť v médiích, se používá stále pražský dialekt,“ kritizoval Musil. „Spisovná čeština nevychází ani tak z českých dialektů jako právě z moravských. To je od Bible kralické. Ten jazyk vznikal na Moravě a od toho se odvíjel,“ domnívá se a kritizuje, že Češi mají do spisovného jazyka podstatně dál než Moravané.

Samotný název jazyka je podle něj divný. „Když Češi tím jazykem, který se jmenuje spisovná čeština, nechcou mluvit, nemluví tím doma. Je to pro ně cizí jazyk. Nevnímají ho jako svůj,“ popsal Musil. 

„Moravským jazykem se nemyslí žádný dialekt, kterých je samozřejmě hromada, ale myslí se tím jazyk, který je spisovný. My se domníváme, že český jazyk se má originálně jmenovat moravský, když vychází z těch moravských dialektů. A vnímali by to Češi jako útlak? Možná by to stálo za zkoušku, jak by to vnímali,“ zeptal se Musil, a že děti ve školách by třeba měly pětkrát týdně hodiny moravského jazyka. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…