Předseda ND Bartoš strávil noc v cele, dnes ho čeká výslech

29.04.2016 11:02

Předseda krajně pravicové Národní demokracie Adam B. Bartoš strávil noc v cele předběžného zadržení. Dnes ho čeká výslech, řekl ČTK advokát strany Miroslav Timura. Informaci o tom, že je Bartoš stále ve vazbě, potvrdil i místopředseda strany Ladislav Zemánek. Bartoše policie zadržela ve čtvrtek, podle vedení strany zřejmě v souvislosti s jeho publikační a politickou činností, Timura nechtěl konkrétní důvody upřesnit. Policie zásah nepotvrdila.

Předseda ND Bartoš strávil noc v cele, dnes ho čeká výslech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Adam B. Bartoš

Timura ČTK řekl, že policie dnes Bartoše vyslechne, poté se rozhodne, jestli bude požadovat vazbu. Policisté podle místopředsedy strany Luka Belsona ve čtvrtek provedli domovní prohlídky v bytě předsedy a v kanceláři strany. Z Bartošova bytu podle něj odváželi knihy, dokumenty, datové nosiče a elektroniku, z kanceláře strany později odvezli některé dokumenty. Mluvčí pražské policie Jan Daněk ČTK zásah nepotvrdil.

Sám Bartoš nazval zadržení politickým procesem, a to na videu, jež je ke zhlédnutí na serveru SvobodnéFórum.cz - ZDE.

Činy Bartoše a Národní demokracie se policie zabývala již několikrát. V současnosti předsedu vyšetřuje policie kvůli tomu, že na březnové demonstraci proti islamizaci vyzval k potrestání politiků „trestem nejvyšším“.

Bartoš i bývalý místopředseda Národní demokracie Ladislav Zemánek byli také v březnu u soudu nepravomocně potrestáni roční podmínkou za své loňské počínání u pomníčku Anežky Hrůzové, zavražděné v roce 1899. U hrobu Bartoš se Zemánkem zanechali ceduli, na kterou mimo jiné napsali: „Židovská otázka nebyla dosud uspokojivě vyřešena.“ Z vraždy Hrůzové byl obviněn a poté za ni odsouzen Žid Leopold Hilsner. Případ vyvolal vlnu antisemitismu, známou jako hilsneriáda, proti níž bojoval i Tomáš Garrigue Masaryk.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…