Předsedkyně TOPky pro PL: Zavřít obchodní centra jsme navrhovali už v týdnu

14.03.2020 11:33

Řada politiků, institucí i místních samospráv vydání prohlášení k aktuální situaci týkající se koronaviru. Jednou z nich je také předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Předsedkyně TOPky pro PL: Zavřít obchodní centra jsme navrhovali už v týdnu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Markéta Pekarová Adamová

Ta uvedla, šíření viru je teď potřeba zabránit za každou cenu. „Chaotické vydávání vládních nařízení v noci, jen několik hodin před jejich uvedením v platnost, nepomůže nikomu. Jen to vyvolá mezi lidmi zbytečný chaos. Zvláště jde-li o tak zásadní pokyn, jako je uzavření restaurací i menších obchodů,“ míní šéfka opoziční TOPky.

Kvůli zamezení možné nákaze novým koronavirem se neotevřou obchody s výjimkou potravin, lékáren, drogerii, benzinových pump a některých dalších. Vláda v noci na základě nouzového stavu rozhodla také o uzavření všech restaurací, pivnic, barů a podobných zařízení s výjimkou například závodního stravování. Opatření platí od dnešních 06:00 do 24. března do 06:00.

„Zavřít obchodní centra jsme navrhovali už v týdnu. Ovšem malé obchody v každém menším městě mohly zůstat otevřené. Jejich vliv na šíření viru je minimální a opatření pro jejich provozovatele může být naprosto likvidační. Život v menších obcích je bez malých obchodů nepředstavitelný.  Jejich provozovatelé je nutné ochránit před krachem,“ dodává Pekarová Adamová.

Nejzásadnější podle slov političky zůstává počet testování a ochranné pomůcky pro zdravotníky a další potřebný personál.

Dodejme, že obchody a restaurace vláda zavřela podle nynějšího usnesení do úterý 24. března do 06:00. Restaurace se měly podle dřívějšího verdiktu zavírat vždy jen mezi 20:00 a 06:00. Podle čerstvého rozhodnutí tedy budou zavřené zcela. Zákaz se ale nevztahuje na prodej mimo provozovny, tedy třeba na provozovny rychlého občerstvení s výdejovým okénkem nebo na prodej jídla s sebou bez vstupu do provozovny, píše se v usnesení vlády.

Už od úterního večera jsou zakázána divadelní, hudební a filmová představení a další umělecké, sportovní a náboženské akce s předpokládanou účastí nad 100 lidí. Od pátku restrikce veřejných i soukromých akcí přitvrdila, povolená účast klesla na 30 lidí. Zákaz se týká i trhů, poutí, slavností nebo ochutnávek.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…