Předvolební Vysočina: ODS proti všem, chcíplý pes v Dukovanech a nakonec poděkování Havlovi

01.10.2013 23:01

Předvolební debata České televize tentokrát dorazila na Vysočinu. Ve studiu se sešli lídři osmi nejsilnějších stran v regionu, premiéru v debatách měla SPOZ a hned zaujala ráznou ekonomkou Ilonou Švihlíkovou. Debata však nabídla i další známé tváře.

Předvolební Vysočina: ODS proti všem, chcíplý pes v Dukovanech a nakonec poděkování Havlovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize

Ve studiu usedl hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek z ČSSD a společně s ním exposlankyně ODS Jana Fischerová, lidovec Josef Herbrych, Věra Jourová z hnutí ANO Andreje Babiše, dále Pavel Kováčik za KSČM a Martin Lank reprezentující Úsvit přímé demokracie. Strana práv občanů-zemanovci nasadila na Vysočině výraznou levicovou ekonomku Ilonu Švihlíkovou a sestavu v abecedním pořádku uzavíral Karel Tureček z TOP 09.

Podle tradičního „volebního potenciálu“ má v kraji největší šance ČSSD, která může získat až 31 procent. Následuje KSČM s 21 procenty, TOP 09 a ANO se 17 procenty a před ODS se tentokrát dostali i lidovci se 16,5 procenty potenciálu. Občanští demokraté následují s rovnými 16 procenty. Třináct procent může získat SPOZ a až deset procent by si v kraji na pomezí Čech a Moravy mohlo připsat hnutí Úsvit Tomio Okamury.

Sociolog Daniel Prokop popsal Vysočinu jako venkovský kraj s velkým množstvím malých vesnic a také velmi silnou katolickou komunitou. „Nejspíš proto se zde neprosazují například zelení,“ myslí si. Prvním tématem byla otevřenost veřejné správy a úvodní slovo dostal kandidát KDU-ČSL. Ten vyslovil názor, že by mělo být zveřejněno vše, co není ze zákona utajeno.

Věra Jourová z hnutí ANO se k jeho přístupu připojila a zmínila, že firmy se často vymlouvají na obchodní tajemství a kvůli tomu se pak nedá ze smluv vyčíst téměř nic.  „Pokud stát nebo obec dávají zakázku soukromému sektoru, tak by firma, která něco tají, v tom řízení být vůbec neměla,“ zapojil se do debaty rázně Pavel Kováčik, donedávna předseda poslaneckého klubu KSČM.

Ekonomka Švihlíková shrnula, že se zde střetává veřejný zájem a zájem na ochraně osobních údajů. „Měli bychom ten veřejný zájem pořádně definovat, a pak by to hned bylo snazší,“ myslí si kandidátka SPOZ. Kandidát TOP 09 se zase pochlubil: „Jako náměstek ministra jsem tomu dotazu často čelil a nikdy jsem s tím neměl problém.“

Povinné zveřejňování smluv se nepozdávalo pouze kandidátce ODS Fischerové, která již má zkušenosti jako poslankyně. Ta upozorňovala na některé problematické body, zejména náklady institucí na zveřejňování smluv. „Ale samozřejmě jsem pro transparentnost,“ zakončila svůj výstup.

Na její rozpačité vysvětlování zareagovala lídryně kandidátky ANO Věra Jourová. „Tohle je typický příklad, kdy pro stromy nevidíme les. My se tu vymlouváme, že nejsou kapacity, a tak dále, a nevidíme účel tohoto zákona,“ poznamenala směrem k pochybující exposlankyni.

„Nejde jen o to ukázat smlouvu, ale také musí být prezentovány občanům srozumitelným způsobem,“ ozvala se Ilona Švihlíková. Jako příklad uvedla společnost ČEZ, u které se prý běžní občané nedokáží vyznat už ani ve fakturách.

Bez elektrárny chcípne pes

Tím nadhodila druhé téma debaty, což byla energetika. Na úvodní dotaz, zda by se měly dostavovat nové bloky jaderné elektrárny v Temelíně, odpověděli téměř všichni ano. Jedinou výjimkou byla právě kandidátka SPOZ Švihlíková.

„Pokud se na to podívám ekonomickým okem, tak tam vidím velká rizika, která by nesl stát,“ vysvětlila své negativní stanovisko kandidátka SPOZ. Jde prý o ekonomickou situaci ČEZu, neboť podle Švihlíkové tato firma vůbec nebude schopna výstavbu ufinancovat, a navíc je otázkou, jaké budou přínosy rozšíření ekonomice. „Současná situace pro to příhodná není,“ shrnula.

Martin Lank z hnutí Úsvit ale zmínil hrozbu, že bychom mohli být energeticky nesoběstační, pokud nám dojde uhlí a nebudeme mít žádnou jadernou elektrárnu. „Kdyby ČEZ upustil od svých zahraničních dobrodružství v Bulharsku nebo Albánii, tak by na to ty prostředky byly,“ upozornil Lank a sklidil za to potlesk publika. Jeho názor později podpořila i Věra Jourová.

Kováčik k tématu řekl následující: „Dukovany jsou na okrese po nemocnici druhý nejvýznamnější zaměstnavatel. Když je zavřeme, tak tam chcípne pes,“ přispěl do debaty kandidát KSČM, který prý kousek od Dukovan bydlí a s lidmi z elektrárny tak skutečně mluví.

Sociální demokrat Běhounek odmítl, že by takto vysoké částky pro solárníky zamýšlela ČSSD, když její vláda v roce 2005 podporu pro tento druh výroby elektřiny prosazovala. „Tehdy jsme nepočítali s takovými částkami,“ vysvětloval rozpačitě.

Komunista Kováčik mu ovšem připomněl, že vláda tehdy projekt vehementně podporovala a nechtěla slyšet připomínky jeho strany. „Byli jsme tehdy příliš slabí na to, abychom prosadili nějakou regulaci, protože to tehdy pro ostatní bylo sprosté slovo,“ rozjel se při vzpomínce na rok 2005. „Říkalo se, že to bude na střechách. Nikdo nemluvil o tom, že to bude na polích a povolí se to na nejlepších polích,“ volal Kováčik do potlesku diváctva.

Následovalo téma prolomení limitů těžby uhlí, které většina kandidátů odmítla, někteří s poznámkou, že „energetická koncepce státu s tím ani nepočítá“. Pro se - s výhradami - vyslovila pouze zástupkyně ODS. Podle ní totiž není možné říci jednoznačné ano nebo ne. „Vždy je to o jednání se samosprávami. Ty firmy se musí dohodnout s těmi lidmi, co tam bydlí. Já jsem vždycky byla radši, když jsem měla podporu obyvatel,“ vysvětlovala exposlankyně.

Možnost těžby břidlicového plynu, o které se také spekulovalo, ekonomka Švihlíková razantně zavrhla. „Vede k velkému poklesu cen uhlí, což vidíme u nás v OKD,“ upozornila. Navíc podle ní představuje hrozbu ekologických škod na podzemních vodách. „Nevidím, že by to pro ČR mělo zásadní přínos,“ dodala ekonomka. I komunista Kováčik poznamenal, že technologie pro těžbu břidlicového plynu je tak devastující, že o ní dnes vůbec nelze uvažovat. Mnohem lepší by podle něj bylo opět začít těžit uran.

Vyznání z TOP 09: Jsme vděčni Václavu Havlovi

Na závěr dostali všechny jedničky krajských kandidátek tradičně možnost během minuty oslovit voliče. Jiří Běhounek z ČSSD ve svém závěrečném slově zalitoval, že nedostal příležitost vyjádřit se ke svému silnému tématu zdravotnictví: „Pokud totiž ztratíme zdraví, tak ztratíme skoro všechno. Musíme zabránit rozpadu zdravotnictví,“ vyzval. Pak jeho vyznání, že jenom tak se vrátíme mezi civilizované národy, utnul gong.  

Jana Fischerová uvedla, že spolu s ní je na vysočinské kandidátce ODS 20 osob. „Jsou to lidé pracovití, kteří již opakovaně dostali důvěru,“ recitovala do kamery. ODS je podle ní tradiční pravicovou stranou, dbající na hodnoty jako je odpovědnost a svoboda. „Politika se dá dělat slušně, čestně a se zdravým rozumem,“ zakončila.

Lidovecký kandidát ve svém slově zmínil heslo T. G. Masaryka „Nebát se a nekrást“. „Neslibuji modré z nebe, jen prosím, volte nás, a pak budeme řešit, jak věci napravit,“ uvedl.

Po něm dostala slovo Věra Jourová z hnutí ANO: „Jsme ti, kteří chtějí přinést nový restart pro mladé. Chceme se vrátit ke kořenům a vrátit smysl slovům, jako je veřejný zájem,“ líčila. Lidé v politice jsou podle ní součástí systému a už necítí, co je potřeba. Proto musí přijít hnutí ANO.

Pavel Kováčik se úvodem svého vystoupení vyznal: „Každý den se potkáváme v ulicích a mluvíme o tom, co nás trápí,“ obrátil se k občanům. Věří prý totiž, že se i v té poslední vísce může žít dobře. „KSČM je strana na vaší straně,“ slíbil závěrem.

„Dvacet let zkoušíme jedno a to samé a je na čase si přiznat, že ten současný systém prostě nefunguje,“ uvedl Martin Lank z hnutí Úsvit. Vyjmenoval hlavní programové trháky své strany a ujistil: „Jsme jediní, kdo říká, že chce pro sebe méně moci a více odpovědnosti.“

Ilona Švihlíková ujistila, že SPOZ nabízí pro ČR celkovou vizi vývoje. „Nechceme se dívat, jak se z nás stává ekonomická kolonie, chceme podporovat rozvoj národní ekonomiky,“ ujistila. Vychválila majetková přiznání jakožto vlajkovou loď strany a zakončila: „SPOZ má program pro dolních deset milionů.“

Podle zástupce TOP 09 jeho strana ctí svobodu, demokracii a právní stát. „Vážíme si pravdy a lásky a jsme vděčni Václavu Havlovi, že je dal politikům jako poslání,“ uvedl topkař, načež pozval k volbám zejména mladé lidi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…