Předvolební klip Svobodných: Tak funguje EU. Vám seberou miliardy a pan Babiš si za to pak postaví ranč

18.05.2014 18:04

Strana svobodných občanů v novém předvolebním klipu slibuje, že si posvítí na euronesmysly. V krátkém animovaném videu vysvětluje, jak dochází k přerozdělování peněz v rámci Evropské unie a jak nesmyslné jsou dotace, které pobírá například miliardář Andrej Babiš. Současný ministr financí si před časem díky 50 milionům z EU postavil farmu Čapí hnízdo.

Předvolební klip Svobodných: Tak funguje EU. Vám seberou miliardy a pan Babiš si za to pak postaví ranč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Svobodných Petr Mach

Svobodní nejdříve vysvětlují rozdíly mezi pravicí a levicí. Podle obecných představ prý pravice chudým bere a bohatým dává, levice dělá přesný opak. Obě strany ve videu reprezentují karikatury známých politiků – Václava Klause a Jiřího Paroubka.

Evropou hýbe korporativismus. U nás je to vidět na solárním byznysu

Strana Petra Macha ale upozorňuje, že všechno je v dnešní Evropě trochu jinak. Levice i pravice prý peníze berou všem a dávají to přátelům v byznysu. Jedná se o systém takzvaného korporativismu, kde velké korporace diktují politiku státu.

Celý klip ZDE

Příkladem jsou prý solární elektrárny, jejichž majitelé si ročně přijdou na 40 miliard korun. Každý Čech jim tak ročně z vlastní kapsy odevzdá 4000 korun.

Odkud se peníze na milionové dotace berou? Například z DPH na dětské pleny

Zdaleka nejlépe je vidět fungování korporativismu u dotace z Evropské unie. Třetí nejbohatší Čech Andrej Babiš patří k největším příjemcům dotací z EU. Snadno se dostal k 50milionové dotaci na stavbu svého ranče.

„Kde se tyto peníze berou?“ ptají se Svobodní a poukazují na odvody z nákupu dětských plen. „Když si matka samoživitelka pořídí pleny pro dítě, musí z nich díky EU odvést 21procentní DPH. Tyto peníze poté putují do Bruselu a přibudou k nim peníze od Němců nebo Britů,“ vysvětluje SSO.

Stát okrádá jedny občany na úkor druhých. Nejvíce dotací v Česku dostává miliardář Babiš

Po cestě se ovšem část peněz ztratí, protože samotné vybírání daní něco stojí. Další část peněz dostane armáda úředníků z Bruselu. Některý z úředníků pak vymyslí program a pošle peníze zpátky do České republiky. Ale i na této cestě dochází ke ztrátám, za které jsou zodpovědní i čeští politici a úředníci.

„To jsou ti, které občas ve večerních zprávách vídáme s pouty na rukou,“ upozorňuje Strana svobodných občanů a dodává: „Realita je potom taková, že státy musí vzít svým občanům 60 milionů na daních, aby Babiš mohl dostat 50milionovou dotaci na ranč.“

Svobodní proto na závěr svého videa uvádí, že by stát neměl okrádat jedny občany na úkor druhých.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…