Předvolební průšvih na botě Bohuslava Sobotky? Jde o OKD. Věděl prý, že Bakalovi prodává pod cenou

09.10.2017 6:41

Pondělní Lidové noviny informují o tom, že v pátek proběhne další jednání o kauze OKD. Premiéři Vladimír Špidla a Stanislav Gross prý se svými vládami věděli, že posudek, na jehož základě prodávali OKD, nebyl úplný. Ale podle všeho je to nijak netrápilo a stejně realizovali prodej. Ministrem financí, tedy hlavou klíčového resortu, byl tehdy současný premiér Bohuslav Sobotka.

Předvolební průšvih na botě Bohuslava Sobotky? Jde o OKD. Věděl prý, že Bakalovi prodává pod cenou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odboráři a horníci z důlní společnosti OKD Ostrava demonstrovali před úřadem vlády za prosazení zákona o dřívějších hornických důchodech

„U soudu se objevil dokument, podle něhož se vláda v roce 2004 rozhodovala, zda své akcie prodá společnosti Karbon Invest. Jde o důvodovou zprávu, kterou LN získaly. Na stranách 2 a 3 se v ní jasně uvádí, že ve znaleckém odhadu ceny nejsou zahrnuty dceřiné společnosti a další majetek. To znamená, že vláda měla od počátku k dispozici informaci, že v posudku část ocenění chybí a že by měla požadovat více. Ale nezohlednila ji,“ píše deník.

Před soudem stojí autor posudku Rudolf Doucha, ale nikdo z tehdejší vlády. Znalec přitom u soudu opakovaně tvrdí, že dostal za úkol ocenit jen a pouze akcie OKD, nikoliv celý majetek, a třináct let stará důvodová zpráva mu podle deníku dává za pravdu. Sobotka se však u soudu bránil, že si po 13 letech nemůže pamatovat, zda četl nebo nečetl jeden konkrétní dokument. Prohlásil však, že nevěděl, že nebyl ohodnocen celý majetek OKD, ale jen jeho část.  

Anketa

Má Andrej Babiš vaši důvěru? (obnovené hlasování od 8.10.2017)

63%
37%
hlasovalo: 12586 lidí

Ve zmíněném dokumentu prý navíc stálo, že státní podíl ve firmě OKD lze ohodnotit na takřka 13,5 miliardy. Šlo o hodnotu ze září 2003. Vláda přesto tento podíl prodala v roce 2004 za částku menší než 2,5 miliardy. Prodej zarazil antimonopolní úřad, který vládu upozornil, že by si měla říct o víc, a Stanislav Gross coby premiér posvětil prodej menšinového podílu v OKD za 4,1 miliardy korun.

Soud se obrátil na revizní znalce ze společnosti Azet Konzult a dozvěděl se od nich, že stát jednoznačně měl oceňovat veškerý majetek společnosti, a ne jen akcie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…