Přehlídka ztraceného času. Někteří poslanci nešetří slovy po dvou Sněmovnách „za zavřenými dveřmi“

06.05.2021 18:13

Středeční tajná schůze v Poslanecké sněmovně podle přítomných poslanců nepřinesla vůbec žádné tajné informace. „Jediné, o čem jsme se dozvěděli, jsou smutné oči českého velvyslance v Rusku Pivoňky,“ reagoval sarkasticky Marek Benda (ODS). Jednání se také neslo, oproti úternímu prologu, v mnohem klidnější atmosféře.

Přehlídka ztraceného času. Někteří poslanci nešetří slovy po dvou Sněmovnách „za zavřenými dveřmi“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda vlády Jan Hamáček

Ve středu pokračovala sněmovní debata o zamýšlené cestě vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) do Moskvy. Ta byla, stejně jako v úterý, tajná a přítomní poslanci nesměli mít u sebe mobilní telefony a jiná elektronická zařízení. Po odchodu zástupců zpravodajských služeb a v době, kdy žádné tajné informace nezazněly, někteří poslanci žádali zrušení přísných bezpečnostních opatření.

„Jediné, o čem jsme se dozvěděli, jsou smutné oči českého velvyslance v Rusku Pivoňky,“ prohlásil podle serveru Novinky.cz Marek Benda a reagoval tak Hamáčka, podle nějž byl po vydání inkriminovaného článku český velvyslanec v Moskvě zděšen.

Středeční atmosféra již byla mnohem klidnější a poslanci na sebe nekřičeli, jak se mělo dít v úterý. „To úterý bylo šílený, dnes to mělo už řád,“ prohlásil jeden z účastníků jednání s tím, že nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman měl pravdu, že by se za úterý měli poslanci stydět.

Jinak schůze nepřinesla nic nového; vicepremiér Jan Hamáček dále odmítá, že by plánoval výměnu Vrbětic za vakcínu Sputnik. Premiér Andrej Babiš (ANO) se za něj postavil a šéfové zpravodajských služeb bez zveřejnění jakýchkoli dalších informací po chvíli jednací sál opustili.

V diskusi na Hamáčka tlačila zejména opozice, která se snažila zjistit přesnou chronologii Hamáčkova postupu. „Byla to přehlídka ztraceného času. Toho nemáme nazbyt; měli bychom se věnovat raději zákonům, které jsou potřebné pro lidi,“ zhodnotil dvě odpoledne věnovaná ve Sněmovně jeden z přítomných s tím, že nejaktivnější prý byl šéf klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…