Přejete „vítačce uprchlíků“ Merkelové prohrané volby? Tak tohle vám zaručeně zkazí náladu

25.11.2016 17:50

Hostem pátečních Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu byl šéf zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček. Znovu se věnoval zvolení Donalda Trumpa 45. prezidentem USA. Jak se po této volbě změní svět. Mezi jiným prozradil svého černého koně na post amerického ministra zahraničí. Je jím muž, který dokáže nejen mluvit, ale také zabíjet. Nakonec došlo i na Angelu Merkelovou.

Přejete „vítačce uprchlíků“ Merkelové prohrané volby? Tak tohle vám zaručeně zkazí náladu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hynek Kmoníček, český velvyslanec v USA

V úvodu Kmoníček zareagoval na komentář politologa Jiřího Pehe. Ten konstatoval, že Kmoníček zaujal před Trumpem pozici „v předklonu“ a čeká, co mu to přinese. „Nelze se ubránit pocitu, že hodnocení budoucích kroků Donalda Trumpa, který ještě nedokázal realisticky nic předvést, z úst pana Kmoníčka naznačuje, že je v hlubokém předklonu a doufá, že mu to pomůže v získání velvyslaneckého postu,“ sdělil čtenářům Pehe.

Kmoníček bere tato slova s rezervou. Považuje za běžné, že když v Česku dojdou lidem argumenty, dojde na urážky. To prý není nic nového. Ukazuje to mimo jiné, že mnoho lidí zvolení Donalda Trumpa velmi překvapilo. Ředitel Knihovny Václava Havla prohlásil, že pro něj končí svět, jak ho znal. Kmoníček by v hodnocení Trumpa tak osudový nebyl.

„To vítězství Donalda Trumpa překvapilo všechny, snad kromě Miloše Zemana. ... V tuto chvíli Trump překvapuje nejvíce své příznivce,“ uvedl Kmoníček. „Pro nás bude ale nejdůležitější to, kdo se stane příštím americkým ministrem zahraničí. Já mám svého tajného kandidáta. Tím je bývalý šéf CIA David Petreus. ... To je člověk, který je zvyklý nejen mluvit, ale také zabíjet,“ doplnil k tématu.

Narážel na skutečnost, že Petreus sloužil přes třicet let v americké armádě a dostal se až na pozici vrchního velitele koaličních sil v Iráku, kde předvedl, že se nebojí ukázat sílu. Vaz mu ovšem zlomila až manželská nevěra. Je totiž možné, že se jeho milenka dostala k dokumentům, k nimž se dostat neměla.

Česku by se mohlo zvolení Trumpa prezidentem hodit. „Naší výhodou může být, že děti prezidenta Trumpa hovoří česky a on navštívil Zlín. To je v historii 45 prezidentů naprostá novinka,“ připomněl host.

Vítězství Merkelové by pro Česko bylo dobrou zprávou

Ve druhé polovině pořadu se věnoval ohlášené kandidatuře Angely Merkelové na post kancléřky. Její znovuzvolení by pro Česko také mohlo být dobrou zprávou. Pokud by nevyhrála ona, mohl by přijít ještě větší „vítač uprchlíků“.

„To byla taková česká iluze, že se paní Merkelová bude zmenšovat, zmenšovat a zmenšovat, až bude tak malá, že ji někdo nahradí. Jenže lidé v Německu vám řeknou, že kancléřka utrpěla těžké údery, ale pořád hraje významnou roli v německé politice,“ připomněl Kmoníček

„Paní kancléřka má z českého pohledu jednu velkou výhodu. Ona nás za ta léta velmi dobře zná. Ona ví, co od nás může čekat a co od nás rozhodně čekat nemůže,“ připomněl Kmoníček. „Pokud by se stal německým kancléřem končící předseda Evropského parlamentu Martin Schulz, tak ten by na tu vítací politiku tlačil mnohem víc,“ varoval Kmoníček. Čeští politici by ale dokázali vycházet i s ním. Ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky tak usuzuje z několika setkání Martina Schulze s Milošem Zemanem. Tato setkání byla podle Kmoníčka vždy „příjemná, až hravá“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …