Premiér Babiš: Na pozici ředitele GIBS navrhnu státního zástupce Radima Dragouna

31.07.2018 18:40

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) navrhne na pozici ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) šéfa Okresního státního zastupitelství v Lounech Radima Dragouna. Vzešel z výběrového řízení, do kterého se přihlásilo 12 lidí. ČTK o tom dnes informovala mluvčí vlády Petra Doležalová. Z čela GIBS odešel na začátku května Michal Murín, který měl spory s premiérem.

Premiér Babiš: Na pozici ředitele GIBS navrhnu státního zástupce Radima Dragouna
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda vlády Andrej Babiš

Nového ředitele vybírala nezávislá odborná komise. „Předseda vlády předmětné doporučení plně akceptuje,“ uvedla Doležalová. Podle zákona ředitele GIBS premiér jmenuje a odvolává na návrh vlády a po projednání v příslušném sněmovním výboru. Doležalová potvrdila, že Babiš návrh projedná v bezpečnostním výboru Sněmovny a v komisi pro kontrolu GIBS. V minulosti byl ředitel jmenován bez výběrového řízení.

Podle inspekce Babiš na Murína opakovaně tlačil, aby ve vedení GIBS skončil. Na schůzkách premiér Murínovi podle inspekce řekl, že pokud ředitelské místo opustí do konce února, obejde se to „bez skandálu“. Babiš to popřel, ale následně začal Murína veřejně kritizovat a zahájil s ním kázeňské řízení.

Státní zástupci mluvili o pochybeních dlouhodobějšího charakteru, která se opakují, a o systémových problémech. Murín nakonec odešel z funkce sám. Předtím kvůli vyčerpání z dlouhodobého stresu skončil v nemocnici. Svůj odchod zdůvodnil tím, že pokud by zůstal ve funkci, mohlo by to vést ke zpochybňování výsledků práce GIBS.

GIBS vznikla 1. ledna 2012. Murín byl druhým ředitelem této bezpečnostní složky, ve funkci v prosinci 2015 vystřídal Ivana Bílka. Po jeho odchodu inspekci dočasně vede Lenka Haderková.

Babiš musel na počátku června vyhlásit druhé kolo výběrového řízení, do prvního se totiž přihlásila pouze Haderková. Výběrová komise tehdy konstatovala, že podání jedné přihlášky v úvodním kole výběrového řízení nenaplnilo požadavky výběrového řízení.

GIBS prověřuje a stíhá příslušníky policie, celní správy a vězeňské služby, u občanských zaměstnanců se zajímá o trestné činy spáchané v souvislosti s výkonem pracovních úkolů. Stíhá také příslušníky inspekce. Předtím trestné činy u policie řešila Inspekce Policie České republiky, její předchůdkyní byla Inspekce ministra vnitra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…