Premiér Babiš bude s šéfy zdravotních pojišťoven jednat o úhradách

13.09.2019 6:15

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes bude s řediteli zdravotních pojišťoven jednat o úhradách zdravotní péče pro příští rok. Vyhláška, kterou připravilo ministerstvo zdravotnictví, počítá s příjmy veřejného zdravotního pojištění ve výši 350 miliard korun. Na péči by mělo jít asi 335 miliard korun, podle Babiše je možné mluvit o navýšení ještě asi o šest miliard korun.

Premiér Babiš bude s šéfy zdravotních pojišťoven jednat o úhradách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš při rozhovoru pro PL

Kolik peněz půjde do jednotlivých segmentů zdravotní péče, určuje ministerstvo na základě dohod mezi pojišťovnami a zástupci poskytovatelů zdravotní péče. Pokud se nedohodnou, jako v případě nemocnic nebo domácí péče, úhrady stanoví. Oproti letošnímu roku půjde do péče o 26 miliard navíc. Takzvaný krizový štáb českého zdravotnictví, který sdružuje odbory, lékaře, charitu, diakonii a organizace seniorů, pacientů a handicapovaných, žádá navíc dalších 19 miliard. Upozorňuje na nedostatek a přetěžování personálu, který musí sloužit nezákonné množství přesčasů, a dlouhé čekací lhůty na operace či vyšetření.

Získat peníze navíc by podle nich mělo ministerstvo zdravotnictví z rezerv na účtech pojišťoven. Ministr Adam Vojtěch (za ANO) ale jednorázové rozpuštění tak velké části rezerv odmítá, je podle něho třeba myslet na zhoršení ekonomiky. Skokový růst by pak způsobil problémy v dalších letech, kdy by bylo třeba vyšší úhrady zachovat nebo ještě peníze přidat. O stovkách milionů pro domácí péči nebo sestry v sociálních službách je s odbory ochotný dál jednat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…