Premiér Babiš rázně vstupuje do kauzy H-System. Budu mediátor, ohlásil po ranní schůzce s vyhazovanými družstevníky

25.07.2018 10:53

Premiér Andrej Babiš rázně vstoupil do nejnovějšího vývoje v kauze H-System. Po rozsudku Nejvyššího soudu, který přikazuje klientům stavební společnosti z Horoměřic, aby se do 30 dnů ze svých domů vystěhovali, se hned ráno sešel s jejich zástupci z družstva Svatopluk.

Premiér Babiš rázně vstupuje do kauzy H-System. Budu mediátor, ohlásil po ranní schůzce s vyhazovanými družstevníky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda vlády Andrej Babiš

Premiér Andrej Babiš se hned ve středu ráno sešel se zástupci družstva Svatopluk, které zastupuje klienty společnosti H-System, kteří si za své peníze po vyhlášení konkurzu dostavěli rozestavěné domy ve středočeských Horoměřicích. Nyní ale Nejvyšší soud rozhodl, že družstvo Svatopluk, které k tomu zřídili, získalo domy neoprávněně a stále patří do majetku společnosti H-System, toho času v konkurzu.

Jak informovala Česká televize, premiér Babiš zůstupcům družstva Svatopluk slíbil zprostředkování schůzky se správcem konkurzní podstaty společnosti H-System. Chtěl by mezi nimi působit jako mediátor.

Premiér byl na kauzu poprvé tázán v úterý těsně po rozsudku, když se jej na to ptali novináři na tiskové konferenci po jednání vlády. Premiér tehdy uvedl, že informaci dostal během jednání vlády a snažil se s ministrem spravedlnosti Kněžínkem vymyslet, jaké jsou možnosti revize verdiktu. K samotnému rozsudku se vyjádřil slovy „určitě je to jako nespravedlnost“.

Ministr Kněžínek, který s ním na tiskovku přišel, poté připomněl možnost stížnosti k Ústavnímu soudu, který by posoudil, zda rozsudek neporušuje základní práva obyvatel domů.

Za hnutí ANO promluvila i poslankyně a právní expertka hnutí Helena Válková. Bývalá ministryně spravedlnosti v telefonickém vstupu do Událostí, komentářů ČT řekla: „Nejvyšší soud dospěl k rozhodnutí, které podle mého názoru je velmi diskutabilní z hlediska toho, že právo na bydlení patří k základním lidským právům. Je to v rozporu s dobrými mravy“. Pak zapochybovala o tom, jak po takovém rozsudku mohou občané věřit v právní stát.

Nejvyšší soud se podle ní rozhodl jít úzce formalistickým výkladem a asi mu moc nevadilo, co je v základních principech Občanského zákoníku.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…