Premiér Babiš stále věří, že dohoda s Británií o Brexitu bude

17.10.2018 20:37

Český premiér Andrej Babiš stále věří, že dohodu o britském odchodu z Evropské unie je možné dojednat včas. Řekl to novinářům před začátkem bruselského summitu, jehož hlavním dnešním tématem bude právě současný stav brexitových rozhovorů. Unijní státy podle Babiše čekají na to, s čím na dnešní jednání přijde britská premiérka Theresa Mayová.

Premiér Babiš stále věří, že dohoda s Británií o Brexitu bude
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda vlády Andrej Babiš

„Já tomu věřím,“ řekl Babiš o dohodě, jejíž uzavření se oběma stranám kvůli několika přetrvávajícím sporným bodům stále nedaří. Český premiér je zvědavý na informace od hlavního unijního vyjednavače Michela Barniera, který dnes hlavy států a šéfy vlád členských zemí seznámí se současným stavem jednání.

„Byly různé informace, pak byly jiné informace, tak je to na něm, co nám řekne,“ prohlásil Babiš v narážce na zprávy o údajném zásadním pokroku vyjednávajících expertů z minulého týdne, které však po nedělním jednání politiků vzaly za své.

Český premiér ocenil návrh na prodloužení přechodného období po britském odchodu o rok, s nímž podle zahraničních médií přišla Evropská komise jako s ústupkem vůči Londýnu. Premiérka Mayová však před jednáním nechtěla tuto možnost komentovat a podle BBC britská vláda nevolá po prodloužení přechodné lhůty do konce roku 2021. Británie totiž nehodlá ustoupit v otázce pojistky pro režim na irských hranicích, kterou Unie výměnou za svůj vstřícný krok údajně požaduje.

Babiš těsně před začátkem summitu diskutoval o společných postojích s dalšími premiéry liberální frakce ALDE a sešel se s lídry států Visegrádské skupiny (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko). K žádným zásadním změnám v názorech na brexitová vyjednávání podle něj nedošlo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…