Premiér Fiala na Primě: „Já přesně vím, čím lidé procházejí.“ Ale někdo se ozval

20.05.2022 10:47

Předseda vlády Petr Fiala prozradil, že by rád pozval do Prahy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. U speciální příležitosti. Promluvil také o tom, jak jeho vláda pomáhá českým občanům v boji proti drahotě. Řekl, že přesně ví, čím lidé procházejí. Ale ozval se hlas ze staré ODS.

Premiér Fiala na Primě: „Já přesně vím, čím lidé procházejí.“ Ale někdo se ozval
Foto: Repro ČT
Popisek: Premiér Petr Fiala na tiskové konferenci vlády

Anketa

Jste ochotni alespoň částečně omezit topení, ježdění autem či užívání klimatizace, abyste pomohli Ukrajině proti Putinovi?

2%
97%
hlasovalo: 35900 lidí
Premiér Petr Fiala v rozhovoru pro CNN Prima News prozradil, že pokud nemusí, nevstává tak brzo, jako exministr průmyslu z hnutí ANO Karel Havlíček, o kterém se v žertu říkávalo, že možná ani nechodí spát, aby stihl práci ministra průmyslu, k tomu ještě práci ministra dopravy a pak ještě úkoly spojené s postem vicepremiéra v kabinetu Andreje Babiše.  

„Já tak podle potřeby. Nemám to úplně pravidelné. Ale pokud nemusím, tak před sedmou z postele nevstávám. Já jsme spíš ten člověk, co to táhne dlouho do noci. Já jsem také člověk, který mnoho nespí, já to nerad říkám, protože moji předchůdci se chlubili, jak nespí, ale pro mě je to dar,“ prozradil

Pár slov věnoval uprchlické vlně válečných běženců z Ukrajiny.

„Jsme v tom nejlepší v Evropě. 340 tisíc uprchlíků je zaregistrovaných a 50 tisíc už má práci. To je obrovský úspěch. Jsme v tom nejlepší v Evropě. Ale jsou tu určité problémy. Je tu problém s romskými uprchlíky, tím se netajím, byl v Praze a do jisté míry i v Brně,“ doznal předseda vlády s tím, že uprchlíci s maďarským pasem, což jsou často ukrajinští Romové, nemají nárok na pomoc v Česku, ale bývá jim nabídnut odvoz do Maďarska. Ale než se ujasní, kdo všechno má vedle ukrajinského pasu i pas maďarský, chvíli trvá.

„Já mám jiné přání. Já bych si velice přál, abychom mohli v rámci českého předsednictví v EU uspořádat summit, který by se týkal poválečné obnovy Ukrajiny. A tam bych rád přivítal i prezidenta Zelenského. Jestli to bude možné, to uvidíme, protože to předpokládá, aby se situace na Ukrajině posunula směrem k míru. A to skutečně nezávisí na České republice. Ale Česká republika tomu může napomoci tím, že Ukrajinu podporuje v jejím statečném boji vojenskou technikou, protože oni čelí obrovské přesile a nemohou se ubránit, pokud jim ostatní země nepomohou. A my jim pomáháme. Začali jsme to dělat jako první,“ oznámil Fiala.

Vedle Ukrajiny ale zmínil také téma vyrovnávání se s rostoucí inflací v Česku. Inflaci máme třetí nejvyšší v EU a Fiala prohlásil, že vláda snížila schodek Babišova rozpočtu, aniž by omezila investice. Zpomalení růstu českého zadlužování v boji s inflací pomůže.

Ale vedle toho Fialova vláda zvýšila životní a existenční minimum, rozšířila příspěvek na bydlení a k tomu rozhodla o vyplacení 5 tisíc korun na každého nezletilého člena domácnosti, pokud příjem rodičů nepřesahuje milion korun hrubého ročně. „To jsou i lidé, kteří patří do střední třídy, nemají nárok na sociální dávky, ale už jsou zasaženi. Proto příspěvek míří právě na ně,“ vysvětloval předseda vlády.

Připomněl, že vláda v letošním roce opakovaně navyšuje penze a tím pomáhá seniorům.

„Je toho moc, co jsme udělali. Dali jsme asi 100 miliard korun na podporu občanů proti drahotě. Moje maminka je důchodkyně, tatínek před rokem zemřel, takže je na to sama, takže já přesně vím, čím lidé procházejí,“ ujistil diváky.

Jeho slova už komentoval jeden ze zakládajících členů ODS, Petr Paulczyňski: „Fiala dnes ráno na CNN Prima News prohlásil, že přesně ví, s čím se potýká běžný občan. On prý také platí plyn, tankuje benzín a chodí na nákup do obchodu. Připadá mně to jako výsměch občanům, když premiér se základním platem 243 tis. tvrdí ‚vím jak se občan cítí‘.“

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…