Premiér Rusnok chce, aby se děti učily anglicky už od první třídy

03.10.2013 15:04

Česká věda má peněz dost, nejsou ale efektivně využívány. Ministerstvo školství by se mělo rozdělit na dvě – pro základní, střední školy a kulturu a pro vysoké školy a vědecké ústavy. To jsou představy premiéra v demisi Jiřího Rusnoka, které uvedl v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Premiér Rusnok chce, aby se děti učily anglicky už od první třídy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Rusnok

„Podle mých analýz je ve vědě peněz dost, jen se využívají strašně špatně. … Podívejte se třeba, jaké příjmy generuje Akademie věd, která má přes padesát ústavů. Devadesát osm procent všech nerozpočtových příjmů akademie pochází z patentů pana profesora Antonína Holého. Tedy z jeho ústavu. Nikdo jiný neprodukuje prakticky nic,“ uvedl Rusnok v rozhovoru.

Proto Akademie věd potřebuje velkou revizi. „Česko dává na vědu solidní množství peněz i z mezinárodního pohledu. Velký problém je, že nefunguje propojení soukromé a akademické sféry. Lidé z byznysu vám řeknou, že mnohokrát měli poptávku, ale že nebyla vyslyšena.“

Řešením by podle premiéra bylo rozdělení ministerstva školství na dvě. Na ministerstvo vědy, výzkumu a vysokého školství a na ministerstvo vzdělávání a kultury. To by podle něj prospělo i kultuře, která je dle něj nekvalitně řízená. A z nynějších padesáti ústavů Akademie věd by mohlo zbýt jen třicet.

Obecným problémem Česka je dle Rusnoka není nedostatek peněz, ale „neschopnost, šlendrián, upřednostňování zájmů jednotlivců a skupin. Toto je všechno hluboce prorostlé do správy na všech úrovních, takže obecnější zájmy se dostávají na vedlejší kolej a to vede k velkému plýtvání a neefektivnosti.“

Rusnok by podpořil první stupeň základních škol a i předškolní vzdělávání. Děti by se již od první třídy základní školy měly učit anglicky. Již od prvního, druhého či třetího ročníku by měli školáci dostat tablety, aby na nich mohli pracovat. „Nebudou se tak trápit, jestli písmo Comenius nebo jiné je lepší, nebo horší, protože v životě rukou psát nebudou, až na výjimky,“ podotkl premiér Jiří Rusnok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…