Premiér Sobotka: Jsme připraveni vést s Čínou dialog o lidských právech

29.03.2016 20:32

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem mluvil v Praze o rozvoji vzájemného obchodu a investic. Debatovali také o spolupráci v průmyslu, technologiích, cestovním ruchu i ve zdravotnictví. Diskutovali ale rovněž o dialogu o lidských právech, uvedl ve zprávě o obsahu dnešní schůzky mluvčí vlády Martin Ayrer. Zprávu o tom přinesla ČTK.

Premiér Sobotka: Jsme připraveni vést s Čínou dialog o lidských právech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přivítání čínského prezidenta Si Ťin-pchinga na nádvoří Pražského hradu

„Pro harmonický rozvoj jakékoli společnosti jsou jedním ze základních předpokladů úcta k lidským právům a základním svobodám a jejich ochrana. Za velmi důležitý a užitečný nástroj pro sdílení zkušeností a komunikaci v těchto otázkách považuji lidskoprávní dialog mezi Čínou a Evropskou unií. Jako Česká republika jsme připraveni vést s Čínou také bilaterální dialog o lidských právech,“ uvedl během jednání Sobotka.

Reakci čínského prezidenta, jehož země je právě kvůli nedostatečnému respektu k lidským právům kritizována, zpráva mluvčího neuvádí.

Předmětem jednání byla také bilaterální spolupráce v rámci iniciativy Hedvábná stezka. „V této věci chceme pokračovat v přípravě konkrétních projektů a podpořit české exportéry v pronikání na čínský trh,“ uvedl podle mluvčího premiér.

Předseda vlády připomenul, že v posledních dvou letech se zvýšil jak objem čínských investic v Česku, tak počet čínských turistů v ČR. Jen loni jich přijelo 285 000, což je oproti roku 2014 nárůst o 35 procent. Přispělo k tomu přímé letecké spojení mezi Prahou a Pekingem, na které letos naváže přímá linka z české metropole do Šanghaje.

Jednou z oblastí, kde chtějí Číňané investovat, je Jihomoravský kraj

Rozvoj zaznamenala také česko-čínská finanční spolupráce. V Praze byla otevřena pobočka Bank of China, v delegaci čínského prezidenta byly zastoupeny další významné čínské banky, které „mají vesměs zájem o investice a aktivity v ČR“. „Naše země se tak pro Čínu postupně stává významným středoevropským dopravním a finančním centrem,“ podotkl premiér Sobotka.

Jednou z oblastí, kde chtějí Číňané investovat, je Jihomoravský kraj. Jeho hejtman Michal Hašek (ČSSD) dnes v Praze podepsal dva dokumenty. Jedním byla rámcová dohoda mezi krajem a bankou China Development Bank Corporation, která vymezí 200 milionů eur (asi 5,4 miliardy korun) na investice do infrastruktury na jižní Moravě. Peníze nejsou půjčkou banky kraji, ale jsou vyčleněné jak na krajské, tak soukromé projekty, přičemž banka po dohodě s příjemcem určí, zda mu ona nebo její klient peníze poskytne úvěrem, investicí nebo jinou formou. Druhý dokument Hašek podepsal jako předseda Vinařského fondu ČR s čínským importérem vína Beijing Ershang Group a týká se podpory exportu českého vína do Číny. „Pilotně jde o odběr českého a moravského vína asi za 100 milionů korun,“ dodal Hašek.

Společně se Sobotkou se setkání zúčastnili také vicepremiér Andrej Babiš, ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová, ministr dopravy Dan Ťok (všichni ANO). Přítomni byli rovněž ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (všichni ČSSD) a státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…