Premiér Sobotka míní, že na Ukrajině je třeba příměří, aby šlo vyšetřit neštěstí

18.07.2014 16:02

Ukrajinská vláda a separatisté na východě země by podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) měli uzavřít příměří, aby bylo možné vyšetřit příčiny čtvrtečního leteckého neštěstí, při němž zahynulo téměř 300 lidí. Na nutnosti tragédii prošetřit se shodují i ostatní čeští politici. Pokud se ukáže, že za pádem stroje, který byl podle všeho sestřelen, stojí proruští separatisté, musí přijít tvrdý zákrok mezinárodního společenství, míní například exministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09).

Premiér Sobotka míní, že na Ukrajině je třeba příměří, aby šlo vyšetřit neštěstí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mimořádná schůze sněmovny. Na programu mimo jiného i služební zákon

Podle Sobotky mnohé indicie nasvědčují tomu, že byl letoun sestřelen. „Pokud se prokáže, že šlo o sestřelení letounu, pak je to nepochybně teroristický čin a pachatelé tohoto teroristického činu by měli být vypátráni, dopadeni a odsouzeni," řekl dnes novinářům ministerský předseda. Na vyšetření neštěstí by podle něj měly mít zájem všechny strany konfliktu. 

Premiér také zopakoval, že nemá žádné informace o tom, že by na palubě letadla byli Češi. To posléze ČTK oficiálně potvrdilo Ministerstvo zahraničních věcí, které již dokončilo srovnávání seznamu cestujících s českými databázemi. 

Celá situace by se měla vyšetřit

„Požadujeme především vyšetření celé tragické události," sdělil dnes ČTK šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD). Na jakákoliv stanoviska, například o případném zpřísnění sankcí vůči Rusku, jsou podle něj potřeba nezvratná fakta. Skeptický k výsledkům vyšetřování je ministr obrany Martin Stropnický (ANO), podle něhož se těžko někdy stoprocentně vysvětlí, kdo za útokem stál. 

Také Schwarzenberg má za to, že může být velmi složité zjistit, kdo je skutečným viníkem tragédie, z níž se obviňují proruští separatisté a ukrajinské vedení. Obě strany totiž podle něj používají prakticky stejné zbraně, a proto je důležité, aby místo prozkoumala co nejdříve mezinárodní komise. Jestli se prokáže, že za tragédii nesou odpovědnost rebelové, musí podle něj mezinárodní společenství připravit další sankce. 

Přesvědčený obránce míru

Místopředseda ODS Jan Zahradil řekl, že jeho strana bude na evropské půdě požadovat co nejrychlejší vyšetření katastrofy za účasti mezinárodních expertů. To chce také místopředseda komunistů Jiří Dolejš, podle něhož je do budoucna nejdůležitější otázkou, jak dosáhnout odzbrojení v regionu. 

Šéf KSČM Vojtěch Filip míní, že se svět dostal především kvůli americkým zájmům na pokraj války. Vyzval proto amerického prezidenta Baracka Obamu, aby „zastavil válečnickou rétoriku" a pomohl ke snížení napětí. Sám sebe přitom označil za skutečně přesvědčeného obránce míru. „Evropa nemůže a nesmí být válčiště USA a ostatního světa," poznamenal také. 

Největší škodu ze sestřelení by měli separatisté 

Předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura se vedle požadavku na vyšetření ve své reakci pro ČTK zabývá i tím, kdo za činem stojí. „Zásada cui bono (komu ku prospěchu) zcela jasně říká, že největší škodu ze sestřelení by měli separatisté - nemá to tedy pro mne z dostupných informací logiku," napsal s tím, že separatisté podle jeho informací nemají potřebnou techniku, kterou ale mají Ukrajina a Rusko. „Rusové potřebují ze všeho nejméně jakýkoli skandál, a naopak se snaží vystupovat či vypadat na maximum odpovědně," míní také. „Ukrajinská strana naopak tlačí na maximální tvrdost řešení a každá záminka - tedy terorismus - je pro ni výhra," uzavírá pak Okamura. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luš, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…