Premiér Sobotka ocenil akademiky. Za obranu státu

20.04.2016 21:50

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) předal cenu za významný přínos v oblasti bezpečnosti České republiky týmu bezpečnostních expertů Univerzity Karlovy. O udělení ceny Jaroslava Jandy Institutu politologických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze (IPS FSV UK) rozhodla Bezpečnostní rada státu.

Premiér Sobotka ocenil akademiky. Za obranu státu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér České republiky Bohuslav Sobotka

Sobotka považuje propojení vědeckých poznatků s praktickou politikou za jeden ze způsobů, jak čelit aktuálním bezpečnostním hrozbám. „Je to výraz podpory k vědecké a publikační činnosti, pokud jde o oblast bezpečnostní a obranné politiky státu,“ zdůvodnil ocenění pro vědce premiér. Dodal, že v současné době jsou bezpečnostní experti schopni analyzovat, co se děje ve světě, a přijít s návrhy a doporučeními, jak by Česká republika měla na tento vývoj reagovat.

Ředitel oceněného centra Petr Jüptner při převzetí ocenění nabídl české vládě další spolupráci. „Jsme schopni vytvořit analýzy, srovnání různých případů,“ uvedl. Dodal, že spolupráce se státní správou již funguje. IPS se podílí na bezpečnostním auditu České republiky, který zpracovává ministerstvo vnitra.

Bezpečnostní rada státu se shodla na letošním nositeli ceny na své únorové schůzi. Udělila ji „za aktivní činnost v oblasti bezpečnostní politiky v rámci České republiky i na mezinárodní úrovni, zejména v oblasti osvěty, vzdělávací a vědecké činnosti“.

V dřívějších letech cenu získal také Ústav mezinárodních vztahů

Cena Jaroslava Jandy za významný přínos v oblasti bezpečnostní politiky České republiky byla udělována v letech 2002 až 2006. V roce 2015 současná vláda ČR na návrh Bezpečnostní rady státu její udělování obnovila.

Loni bylo ocenění uděleno náměstkovi generálního ředitele hasičů Miloši Svobodovi a Středisku bezpečnostní politiky Centra pro sociální a ekonomické strategie Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. V dřívějších letech cenu získali také Ústav mezinárodních vztahů, bývalý vedoucí stálé delegace ČR při NATO Karel Kovanda nebo nedávno zesnulý diplomat Otto Pick.

Cena nese jméno plukovníka Jaroslava Jandy – vojáka a politika, který byl odborníkem na organizaci a řízení a bezpečnostní a vojenské strategie. V roce 1968 musel kvůli nesouhlasu s okupací Československa vojsky Varšavské smlouvy opustit armádu. Až v 90. letech se mohl opět věnovat strategickému vojenství a sociálnímu řízení v podmínkách ozbrojených sil a bezpečnostní politice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…