Premiér Sobotka promluvil k sestřelení ruského letadla tureckou armádou

24.11.2015 13:49

Premiér Bohuslav Sobotka označil dnešní letecký incident na turecko-syrské hranici za „negativní faktor“ svědčící o nedostatku koordinace boje proti radikálům v Sýrii. Turecká armáda sestřelila ruské vojenské letadlo, které podle ní vniklo do tureckého vzdušného prostoru. Rusko narušení tureckého území popírá.

Premiér Sobotka promluvil k sestřelení ruského letadla tureckou armádou
Foto: Radim Panenka
Popisek: Bohuslav Sobotka v USA

„Poté, co se odehrálo poměrně úspěšné jednání mezi klíčovými hráči ve Vídni a podařilo se nastavit určitý harmonogram postupu v Sýrii, tak abychom směřovali k ukončení tamní války, je to (sestřelení letadla) skutečně negativní faktor. Je to nepříjemné překvapení, které ukazuje, že stále ještě není dobrá koordinace mezi jednotlivými aktéry v regionu. Není dobrá koordinace mezi jednotlivými zeměmi, které buď přímo zasahují proti Islámskému státu, nebo jsou sousedními státy Sýrie. Tento incident jasně ukazuje potřebu větší mezinárodní dohody a lepší přímé komunikace mezi všemi zeměmi, které jsou v této oblasti vojensky aktivní,“ řekl Sobotka, který je tento týden na návštěvě v Číně.

Evropská komise vývoj okolo sestřelení ruského letounu nekomentovala s tím, že zatím jsou stále zjišťovány přesné okolnosti incidentu.

Británie hovoří o „velmi vážném incidentu“ a britské ministerstvo zahraničí oznámilo, že nepovažuje za moudré komentovat ho, dokud nebudou známa přesná fakta.

Severoatlantická aliance na žádost Turecka svolala na dnešních 17:00 SEČ svou mimořádnou schůzku.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…