Premiér Sobotka ve sněmovně řekl, že se jeho vláda nechystá komplikovat činnost ÚSTR

11.12.2014 12:24

Vláda nepřipravuje kroky, které by bránily digitalizaci dokumentů v Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) nebo přístupu k nim. Při sněmovních interpelacích to dnes řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ministerský předseda reagoval na obavy Miroslavy Němcové (ODS), podle níž je situace v ústavu velmi neradostná, je v rozkladu a případnou reorganizací hrozí omezení badatelské práce a zpomalení nebo zastavení digitalizace.

Premiér Sobotka ve sněmovně řekl, že se jeho vláda  nechystá komplikovat činnost ÚSTR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ústav pro studium totalitních režimů

"Vláda se nechystá žádným způsobem komplikovat život Ústavu pro studium totalitních režimů. Jsme připraveni na spolupráci," uvedl Sobotka. Kabinet má podle něho zájem na tom, aby byl ústav renomovanou nezávislou vědeckou institucí. Premiér ale taky připomněl, že vláda nemá na fungování ústavu vliv, je podřízen radě, jejíž členy volí Senát. Už vznik ústavu byl politizován a politické vlivy se promítají i nyní do debat o složení rady, dodal.

V březnu má odejít z ÚSTR 22 zaměstnanců

Řeč se stočila i na rozpočet ústavu. Sněmovna ve čtvrtek při schvalování státního rozpočtu pro příští rok nepodpořila poslanecké návrhy Jana Bartoška (KDU-ČSL) a Karla Fiedlera (Úsvit), podle kterých měl ÚSTR přijít asi o 14 milionů korun na platy. Mělo to prý zabránit vedení ústavu, aby propustilo téměř pětinu zaměstnanců a provedlo reorganizaci. Vedení ÚSTR ale tvrdí, že snížení rozpočtu by narušilo agendu o třetím odboji a poškodilo veřejný zájem instituce.

Příští rok v březnu chce vedení propustit zhruba 22 zaměstnanců z odboru digitalizace, jedno oddělení má zaniknout. Archiválie by už neměl digitalizovat ústav, ale Archiv bezpečnostních složek (ABS), který je jeho součástí.

Ministr Herman: Podle platných zákonů nelze digitalizaci převádět

Nynější ministr kultury a bývalý ředitel ÚSTR Daniel Herman (KDU-ČSL) uvedl, že podle platných zákonů nelze digitalizaci převádět. Peníze na odstupné a na přijímání nových pracovníků by měly být podle něho vázány. "Bez rozhodnutí vlády nebude možné jimi disponovat z toho důvodu, aby nebylo možno zneužít těchto finančních prostředků k hromadnému propouštění osob, které jsou někomu nepohodlné," řekl ministr.

Je přesvědčen o tom, že nynější vedení ústavu bylo dosazeno nelegitimně a že část členů rady ústavu porušuje své pravomoci. "Pokud jsem informován, tak Senát má skutečně velmi seriozní zájem na tom, aby se situace v Ústavu pro studium totalitních režimů zklidnila, a chce se zabývat v rámci svých pravomocí složením rady ústavu," dodal.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…