Premiér navštíví ministra zdravotnictví Němečka

24.07.2014 6:58

Plnění programového prohlášení ve zdravotnictví, zrušení regulačních poplatků či podpora českého lázeňství jsou tématem bilanční návštěvy premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) u resortního ministra Svatopluka Němečka (ČSSD). Sejdou se dnes ve Fakultní nemocnici Motol, ředitel Miloslav Ludvík je jejich stranickým kolegou a jedničkou pražských sociálních demokratů pro podzimní komunální volby. Motol patří k nejmodernějším českým nemocnicím, její dětský pavilon je největší dětskou nemocnicí v ČR.

Premiér navštíví ministra zdravotnictví Němečka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Při lednovém uvádění do funkce Sobotka uložil Němečkovi jako jeden z hlavních úkolů připravit zdravotnictví na zrušení většiny lékařských poplatků a snížení DPH na léky. Němeček tehdy uvedl, že se chce zaměřit také na stabilizaci nemocnic a českého lázeňství a počítá i s růstem platů zdravotníků, pokud na to resort bude mít prostředky.

Nejprve řešil Němeček výpadek příjmů nemocnic, které od ledna nevybírají od pacientů sto korun za den. Peníze jim chtěl dát z navýšených odvodů státu. Než s tím ale ministr financí Andrej Babiš (ANO) souhlasil, musel Němeček vládě předložit opatření, jimiž zprůhlední finanční toky ve zdravotnictví. Do návrhu zákona dal povinnost zveřejňování všech smluv zdravotních pojišťoven s ambulancemi a nemocnicemi a snížení rezervních fondů pojišťoven.

SÚKL pošle ještě do rozpočtu 1,7 miliardy

Úspory hledal ministr také v lékové oblasti. Lékový ústav ve zkrácených řízeních dosáhl snížení úhrad léků ze zdravotního pojištění, což letos přinese resortu jednu miliardu korun. Podle úkolu od ministra by měl ředitel uspořit letos ještě jednu miliardu. Ústav rovněž přesune ze zvláštního účtu do státního rozpočtu 1,7 miliardy.

Bilanční návštěvy u členů kabinetu se většinou konají na přání premiéra mimo půdu jejich ministerstev. Například o školství tak Sobotka jednal v Národním pedagogickém muzeu a o zemědělství v Národním zemědělském muzeu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …