Premiér okomentoval konvoj: V NATO jsme dobrovolně. Rusko porušilo smlouvy

27.03.2015 19:15

Předseda vlády Bohuslav Sobotka a ministr obrany Martin Stropnický okomentovali blížící se příjezd amerického konvoje do Česka. Vše je prý perfektně připraveno a lidé se chtějí setkávat s americkými vojáky. Premiér zdůraznil, že umožnění průjezdu konvoje přes Česko je ze strany Česka projevem solidarity s dalšími členy. Podle premiéra si máme dát pozor na Rusko.

Premiér okomentoval konvoj: V NATO jsme dobrovolně. Rusko porušilo smlouvy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ocenil, že se v Česku vede debata o bezpečnosti našeho státu. V této debatě bychom ale prý neměli zapomínat na fakta.

"Bylo to Rusko, které porušilo mezinárodní právo a přisvojilo si část území sousedního státu. Bylo to Rusko, které porušilo smluvní závazky, jež svému sousedovi dalo," konstatoval premiér. Události na východě Ukrajiny ukazují, že bezpečnost není něco daného.

Česká republika už po Mnichovu 1938 ví, jak snadné je ohrozit bezpečnost naší země. S touto zkušeností jsme prý dobrovolně vstoupili do NATO, které garantuje ochranu v tom smyslu, že útok na jednoho člena Aliance je útokem na všechny. "Byl bych rád, kdybychom průjezd konvoje NATO vnímali jako signál naší odpovědnosti i spojenecké solidarity," konstatoval premiér.

Ministr obrany Martin Stropnický k tomu dodal, že příprava na průjezd konvoje probíhají na vysoce profesionální úrovni. "Vše je připraveno snad nejlépe, jak to lze," oznámil ministr. Roste prý také zájem o kontakt s vojáky, a tento zájem je zcela spontánní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…