Premiér pokračuje v bilancování vlády setkáním s šéfem kultury

24.11.2016 6:19

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes pokračuje ve svých bilančních schůzkách se členy kabinetu setkáním s ministrem kultury Danielem Hermanem (KDU-ČSL). O práci jednotlivých ministrů se podrobně zajímá od minulého týdne, kdy oznámil výměnu některých z nich. Odůvodnil to potřebou větší dynamiky vlády v posledním roce její činnosti. Vyzýval koaliční partnery, že by mohli změny zvážit také. Předseda ANO Andrej Babiš i šéf lidovců Pavel Bělobrádek to však opakovaně odmítli. Po Hermanově odvolání volal prezident Miloš Zeman v souvislosti s kauzou kolem setkání s dalajlamou.

Premiér pokračuje v bilancování vlády setkáním s šéfem kultury
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Jako Hermanovu prioritu zmínil Sobotka při jeho nástupu do funkce dokončení rekonstrukce Národního muzea. Nákladná oprava historické budovy ale podle dnešních plánů skončí až za dva roky. Zahájení prací zdržovalo dlouhé posuzování výběrového řízení u antimonopolního úřadu.

Herman jako jednu ze svých priorit tehdy počátkem roku 2014 zmínil snahu přibližovat rozpočet resortu jednomu procentu ze státního rozpočtu. Závazek je zakotven v koaliční dohodě i v programovém prohlášení vlády, české vlády si ho dávají už od 90. let. Bez výdajů na církve mu ministerstvo bylo nejblíže v roce 1999 (0,77 procenta) a pak až v roce 2008 (0,73 procenta). Během Hermanova vedení úřadu rostou výdaje MK i tento podíl, příští rok by při výši výdajů 12,6 miliardy měl činit 0,96 procenta státního rozpočtu - ovšem včetně výdajů na církve.

K úspěchu ministerstva v posledních třech letech lze přičíst přijetí dlouho očekávaného památkového zákona, zatím ale nebyl předložen taktéž dlouho očekávaný zákon o veřejnoprávní instituci v kultuře. Ministr ke svým úspěchům řadí snížení daně z přidané hodnoty na knihy.

Sobotka se rozhodl nahradit ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka a ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (oba ČSSD). Místo nich do kabinetu nastupují ředitel Fakultní nemocnice Motol Miloslav Ludvík, a poslanec Jan Chvojka.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…