Premiéra Babiše zaskočilo, že Trump v OSN vůbec nehovořil o Evropě

24.09.2019 18:33

Českého premiéra Andreje Babiše zaskočilo, že americký prezident Donald Trump v dnešním projevu na úvod všeobecné rozpravy Valného shromáždění OSN vůbec nezmínil Evropu a hovořil jen o Británii. Českým novinářům po Trumpově proslovu Babiš řekl, že Evropská unie se musí více soustředit na to, aby se Spojenými státy dojednala výhodnou obchodní dohodu.

Premiéra Babiše zaskočilo, že Trump v OSN vůbec nehovořil o Evropě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš při rozhovoru pro PL

„Co mě překvapilo, ne teda dobře pro nás, že v projevu nepadlo slovo Evropa, že pan prezident Trump mluvil o tom, že chystá velice speciální a dobrou dohodu s (britským) premiérem (Borisem) Johnsonem,“ řekl Babiš. „Ta Evropa mně tam chyběla. To není dobře a je to pro nás k zamyšlení,“ dodal.

Babiš zmínil, že se v pondělí neformálně setkal mimo jiné s kolegy z Belgie, Lucemburska, Malty či Irska, se kterými na téma obchodování s USA hovořil.

Anketa

Líbí se vám projevy Grety Thunbergové?

4%
96%
hlasovalo: 34668 lidí
Trump v minulosti a také dnes v OSN prohlásil, že USA uzavřou s Británií po jejím vystoupení z EU výjimečnou dohodu. Dnes navíc Trump na okraj Valného shromáždění OSN plánuje jednání s Johnsonem, jehož tématem bude očividně i brexit a budoucí obchodní vztahy mezi Londýnem a Washingtonem.

Trump v dnešním projevu rovněž hovořil o tom, že američtí spojenci musejí nést rovným dílem náklady na obranu. Americký prezident dlouhodobě trvá na tom, aby členové NATO včetně Česka odváděli na armádu dvě procenta HDP.

„Mluvil o tom, že spojenci mají plnit závazky, to je klasické. Že máme zvyšovat naše závazky z hlediska zbrojení,“ uvedl Babiš k Trumpovým slovům. Většina aliančních zemí a také Česka dvouprocentní závazek totiž neplní, tohoto výdajového cíle chtějí dosáhnout v roce 2024.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…