Premiéři V4 budou jednat s Merkelovou mimo jiné o koronaviru

19.05.2020 6:40

Především o boji proti pandemii koronaviru, ale i o evropských či ekonomických tématech budou dnes jednat premiéři Česka, Slovenska, Polska a Maďarska s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Tradiční summit visegrádské čtyřky a Německa se měl původně uskutečnit v Praze jako součást programu českého předsednictví v regionálním uskupení, kvůli pandemii ale lídři budou jednat jen prostřednictvím videokonference.

Premiéři V4 budou jednat s Merkelovou mimo jiné o koronaviru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Angela Merkelová

Na okraj jednání je v plánu i bilaterální telefonát mezi Merkelovou a českým premiérem Andrejem Babišem (ANO). Server Deník N uvedl, že kancléřka chce s předsedou české vlády mluvit o možnosti uvolnění kontrol na česko-německých hranicích. Česká vláda plánuje nahradit plošné hraniční kontroly namátkovými od 26. května.

Zatím poslední summit V4 s Merkelovou se uskutečnil loni v únoru v Bratislavě. Premiéři se s kancléřkou tehdy dohodli na společném projektu na pomoc Maroku při řešení migrace do Evropy. Jednali také o rozšíření plynovodu Nord Stream, který dopravuje ruský plyn po dně Baltského moře do Německa a vyhýbá se středoevropským tranzitním zemím.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…