Přemluv Čecha? Martha Issová vystoupila k věci sirotků. A předložila silné vzpomínky

25.09.2018 7:21

Hostem pořadu Události, komentáře na ČT24 byla česká herečka se syrskými kořeny Martha Issová. Její otec Moris Issa se do Česka přestěhoval ještě před jejím narozením. Na Blízkém východě však má Issová část rodiny. Herečka uvedla, že postoj premiéra Andreje Babiše (ANO) ve věci syrských sirotků ji šokoval. Podle ní by mělo přijít lidské gesto.

Přemluv Čecha? Martha Issová vystoupila k věci sirotků. A předložila silné vzpomínky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Herečka Marta Issová

„Tak my jsme samozřejmě s rodinou v celkem pravidelném kontaktu, především táta," poznamenala Issová s tím, že ta část rodiny, která zůstala v Sýrii, si paradoxně dělá z války srandu. „Což je asi takový nejzdravější způsob,“ dodala.

Anketa

Zvažujete, že v senátních či komunálních volbách odevzdáte hlas alespoň jednomu kandidátovi ČSSD?

5%
95%
hlasovalo: 8464 lidí

„Nedávno nás tady navštívila moje sestřenice, která žije různě po světě a jezdí pravidelně i do Sýrie, a ta říkala, když tam člověk přijede, tak první den cítí neskutečný napětí ve vzduchu a po nějaké době si na to napětí zvykne a vlastně začne tu situaci akceptovat jako zcela normální. A já si představuju, že oni asi při každodenním kontaktu s tím prostě vytvoří určitý takový nějaký, jako takovej způsob, jak se s tím popasovat,“ míní Isssová. Její příbuzní pak podle jejích slov nikdy nezvažovali odchod do Evropy. 

Issová sama navštívila Sýrii naposledy před 10 lety v létě. „V mým dětství vlastně Sýrie byla barevným světem a my jsme tam odjížděli z poměrně šedé zóny Československa – a naopak ta Sýrie byla něčím úplně neuvěřitelným, tam byly prostě, všechny ženský byly krásně oblečený na ulicích, učesaný, v minisukních, byl to opravdu jako barevnej svět, kterej se mi strašně líbil,“ uvedla s tím, že ona sama by jednou chtěla zemi ukázat svým dětem. 

Závěrem se Issová vyjádřila ke kauze syrských sirotků, kdy přiznala, že ji postoj premiéra Andreje Babiše (ANO) absolutně šokoval. „Myslím si, ře tady opravdu mají jít všechny politické aspekty stranou. Jde čistě o nějaké lidské gesto, které by bylo určitým vzkazem pro lidi,“ sdělila Issová. „Strach mezi lidmi je velký,“ poukázala také na mnohaletou masáž ohledně uprchlické krize. 

„Jakkoliv pomáhat je správné, já sama jsem velkým zastáncem toho, že ta pomoc přímo na místě je strašně důležitá. Myslím si, že to je vlastně jako to hlavní, na co bychom se měli soustředit, nicméně si myslím, že kdybychom asi viděli, v jakých podmínkách žijou v těch sběrných táborech děti, tak věřím tomu, že by se našlo i víc lidí, kteří by chtěli přijmout víc dětí ze Sýrie,“ podotkla Issová, jež před několika lety natočila klip s Jiřím Mádlem „Přemluv bábu“ podporující pravici. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…