Přemluv zapšklého dědka a bábu: Jiří Mádl řekl, co čeká od mladých

06.02.2019 8:12

Mladí lidé by měli svým babičkám a dědečkům „zprostředkovávat moderní svět“. Na tom se herec a režisér Jiří Mádl shodl s moderátorkou Terezou Willoughby, se kterou si povídal v pořadu Seznam Výzva. Podle Mádla staří lidé, když se otevřou a dostanou informace, tak prohlédnou a pak volí ty správné strany, třeba Zelené nebo Piráty. Právě o tom pojednává i Mádlův nejnovější film Na střeše, který přišel do studia Seznamu představit.

Přemluv zapšklého dědka a bábu: Jiří Mádl řekl, co čeká od mladých
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Jiří Mádl

Jak režisér objasnil, ve filmu jde o to, že nerudný starý český důchodce, vzpomínající s dojetím na komunismus, potká vietnamského mladíka, který jej vyvede z jeho stereotypů a odmítání „moderního světa“.

„Ten učitel Rypar, ten neunesl tu změnu režimu, protože mu za komunismu bylo dobře a měl na všechno klid. Je trochu zapšklej, ale když mu ten jeho pustej ostrov někdo nabourá, tak zjistí, že na něm může něco i vyrůst,“ popsal postavu režisér.

Anketa

Babiš a Schillerová navrhli propustit 10% všech úředníků. Je to dobrý nápad?

97%
3%
hlasovalo: 9545 lidí

„Takže je to starý pán s komunistickou minulostí, který teď odmítá moderní svět,“ chytla se moderátorka Tereza Willougby, která se posléze neopomněla několikrát touto postavou zhnusit.

Natolik, že ji krotil i sám Mádl, který se vyznal, že tuto postavu svým způsobem obdivuje, i když z dnešního pohledu její obdiv ke komunismu působí naivně a směšně.

„A koho by dneska takový pan Rypar volil?“ nedala se moderátorka. Mádl se na chvíli zamyslel a pak vyjádřil názor, že by volil Zelené. „Ale to jde proti tomu zapšklému charakteru,“ nesouhlasila moderátorka Willoughby. Mádl vysvětlil, že to záleží na tom, co člověk čte.

„Rypar se uzavírá před světem, nečte noviny, nekouká na televizi, nechce ty informace,“ vysvětluje Mádl důvody zpátečnictví postavy. Ale když se tito lidé otevřou, tak podle něj dospějí k tomu, že je správné volit Stranu zelených.

„Takže je to takové ‚přemluv bábu‘ v praxi,“ přitakala nadšeně moderátorka. Pak myšlenku rozvedla, že starým lidem by jejich vnoučata nebo jiní mladí lidé určitě měli zprostředkovávat „moderní svět“ a ocenila, že vietnamský chlapec v tomto úkolu ve filmu uspěl.

CELÝ ROZHOVOR ZDE

Mádl sám je v tomto přesvědčování na sociálních sítích celkem aktivní. On sám to vnímá tak, že „dodává lidem informace“. „Chci tím bourat ty sociální bubliny, protože to je asi největší úkol naší generace,“ myslí si.

Moderátorka se pak divila informaci z Mádlova facebooku, že má „zkušenost s vábením do tábora Miloše Zemana“. „Předpokládám, že jste odmítl,“ dodala rychle. Mádl přitakal a vysvětlil to tím, že mu za podporu prezidenta byly nabídnuty peníze a on zastává názor, že podpora politiků by se neměla dělat za peníze.

Mádl pak jmenoval některé osoby, které s chutí podpořil, například Jana Farského od Starostů. Má prý pocit, že tu v politice vzniká něco „mladého“ a je třeba jen vytrvat. „Já hodně věřím Pirátům, hodně věřím Starostům, ti jsou nejpevnější v kramflecích a mají k něčemu našlápnuto,“ vyjádřil se režisér.


 

reklama

autor: jav

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…