Přes díru v plotě prošli poslední uprchlíci hodinu po půlnoci. Pak Maďarsko zelenou hranici s Chorvatskem hermeticky uzavřelo

17.10.2015 6:32

Maďarsko uzavřelo kvůli přílivu migrantů krátce po půlnoci zelenou hranici s Chorvatskem. Hraniční přechody budou fungovat dál, mají na nich ale platit zpřísněná bezpečnostní opatření. Podle agentury AP o tom dnes informovala maďarská vláda.

Přes díru v plotě prošli poslední uprchlíci hodinu po půlnoci. Pak Maďarsko zelenou hranici s Chorvatskem hermeticky uzavřelo
Foto: Balazs Beli
Popisek: Migranti překonávají zátaras na maďarsko-chorvatské hranici

Zelená hranice byla uzavřena kvůli "ochraně občanů Maďarska a Evropy", konstatoval dnes časně ráno vládní mluvčí Zoltán Kovács v pohraniční vesnici Zákány. "Stále je ale možné překročit hranici legálně a požádat o azyl," dodal Kovács.

Už před měsícem Maďaři zablokovali hranice se Srbskem. Právě kvůli tomuto kroku Budapešti se pak hlavní tranzitní zemí pro uprchlíky směřující z Řecka přes Balkán do západní Evropy stalo Chorvatsko. Také na hranicích s Chorvatskem, stejně jako na těch se Srbskem, postavili Maďaři hraniční plot.

Pár minut před půlnocí vystoupilo ještě z vlaku na chorvatské straně hranice nedaleko maďarské obce Zákány na 2000 běženců. Maďarsko jim jako poslední skupině povolilo krátce před 1:00 SELČ vstoupit na maďarské území. Následně byly poslední otvory v plotu hermeticky uzavřeny, uvedl reportér agentury AFP.

Slovinsko už preventivně zrušilo přeshraniční vlaky

Chorvatsko oznámilo, že bude přistěhovalce nyní vozit k hranici se Slovinskem, aby se vyhnuli Maďarsku a mohli pokračovat ve své cestě na západ. Slovinský ministr zahraničí Karl Erjavec v pátek řekl, že Lublaň nebude příchodu migrantů bránit, dokud Německo bude běžence dál přijímat. V souvislosti s očekávaným přílivem uprchlíků Slovinsko v pátek večer pozastavilo pravidelné železniční spojení s Chorvatskem.

Letos do Maďarska dorazilo už více než 383.000 migrantů, většina z nich ale potom odjela do dalších zemí, zejména do Německa.

Zaorálek i šéf ODS Fiala mají pro uzavření hranice pochopení

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) rozumí uzavření zelené hranice mezi Maďarskem a Chorvatskem. O opatření hovořil také se svým maďarským protějškem. Země se tak podle něj snaží kontrolovat tok uprchlíků. Zaorálek to dnes řekl novinářům v Záhřebu. Krok Maďarska schvalují i další čeští politici.

"Rozhodný postup je v tuto chvíli jediným způsobem, jak s migrační vlnou bojovat a zamezit naprosto nezvladatelnému náporu uprchlíků," sdělil ČTK předseda ODS Petr Fiala. Ve čtvrtek se byl na maďarské hranici podívat. Rozhodnutí je podle něj pochopitelným krokem a Maďarsku ho nelze vyčítat. "Chrání jen své vlastní občany a jejich bezpečnost. To je přece úkolem každého státu. Maďarsko ale chrání i Evropu, brání vnější schengenskou hranici, v tom si zaslouží naši podporu," dodal Fiala.

Namátkové kontroly českých hranic už nebudou stačit

Předseda hnutí Úsvit - Národní koalice Miroslav Lidinský míní, že uzavření maďarských hranic může velmi rychle změnit migrační trasy a uprchlíci mohou začít využívat cesty přes Česko. Namátkové kontroly na hranicích prý v takovém případě nejsou dostatečné. "Je to další důvod proč na ochranu hranic nasadit naší armádu," uvedl Lidinský. "Jakmile budou nelegální imigranti u nás, může se stát, že je Německo k sobě nepustí, a pak nebude cesty zpět. Musíme reagovat, než u nás namátkou skončí všichni," dodal.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…