Přestali kecat a začali dělat svou práci. Policejní exprezident Červíček a jeho zajímavá odhalení

14.04.2016 11:36

„Policie míří jinam, tak jsem šel do politiky,“ uvedl v exkluzivním rozhovoru pro Lidové noviny bývalý policejní prezident Martin Červíček. Ten před čtrnácti dny odešel od policejního sboru a chce usilovat jako lídr občanských demokratů v Královéhradeckém kraji o křeslo hejtmana.

Přestali kecat a začali dělat svou práci. Policejní exprezident Červíček a jeho zajímavá odhalení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní prezident Martin Červíček

Úvodem rozhovoru Červíček zkritizoval nestandardní postup policistů, kteří v době návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze dorazili na FAMU kvůli tibetské vlajce. „Nedokážu si představit, že se dva kriminalisté vypraví na FAMU jen tak z vlastní vůle. Někdo je tam asi poslal, ale věřím, že ten někdo to neudělal na politický nátlak, ale jenom z nadbytečné služební horlivosti,“ podotkl s tím, že omluvu policejního prezidenta nechce hodnotit. Podle něj stačilo jen nedělat kolem státní návštěvy takovou show. 

Červíček sám ještě členem ODS není, ale vstoupí do strany v nejbližších dnech. Do politiky jde proto, že podle něj je to stejně jako práce u policie služba veřejnosti. „Došel jsem ale k závěru, že mě u policie další výzvy nečekají. A že by bylo lepší uplatnit znalosti někde jinde. Víte, před deseti lety byla u policie skupina lidí, kteří ji chtěli organizačně změnit. Mnoho z nich u policie slouží dál. Je tam ale i skupina, která to vnímá jinak. Ne ve všech ohledech se policie ubírá směrem, jakým bych si přál, aby šla. V mém věku a se zkušenostmi a energií, které jsem získal, proto nastal čas zkusit to někde jinde,“ říká s tím, že v době, kdy byl policejním prezidentem, všichni přestali kecat a dělali svoji práci. 
 
Následně si také postěžoval na úřednického ministra vnitra Martina Pecinu. „Našel záminku, a sice mé údajné neplatné odvolání z funkce náměstka policejního prezidenta, kvůli čemuž jsem se nemohl stát policejním prezidentem. To v žádné teorii práva jako problém nenajdete. Podstatné je, jestli jsem byl jmenován podle zákona. A to jsem byl,“ rozlítil se nad svým odvoláním z křesla policejního prezidenta Červíček. Nikdy se však o svá práva nesoudil. Prý proto, že to nedává dobrý příklad policii. Ale dle svých slov nepochybuje o tom, že by se po dvou letech do funkce díky rozhodnutí soudu vrátil.
 
Závěrem se Červíček vyjádřil také k migrační krizi. On sám by dle svých slov byl opatrný v úvahách o znovuvytvoření cizinecké policie, která by měla sloužit jenom k ochraně hranic. „Pokud nastane v Česku fatální problém se zajištěním bezpečnosti, například v souvislosti s migrační vlnou, tak to bude zajišťovat policie jako celek ve spolupráci s armádou. Rok a půl se bavíme o migrační vlně a pravidlech jako Schengen, Dublin atd., která se nerespektují. Část zemí EU si nedokáže poradit s ochranou vnějších hranic. Řešením není přijímání dalších nových plánů, které se opět nebudou plně respektovat. Jestli některé země schengenské a jiné dohody nedodržují, tak je vylučme z prostředí států, které se podle pravidel chovají,“ uzavřel.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…