Přestaňte číst všechny Bakalovy noviny, vyzval Jiří Paroubek. A podivil se odkazu Václava Havla

12.05.2016 13:25

Nad nejnovějším vývojem situace okolo OKD se zamýšlí expremiér Jiří Paroubek na serveru Vasevec.cz. Kauzu trochu z jiného pohledu okomentoval také europoslanec Jan Zahradil.

Přestaňte číst všechny Bakalovy noviny, vyzval Jiří Paroubek. A podivil se odkazu Václava Havla
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Paroubek si všímá toho, že až nyní prosákla informace, že bývalý uhlobaron a stále ještě multimiliardář Zdeněk Bakala se dostal do hledáčku policie. „Respektive se sem dostala společnost OKD v době, kdy v ní byl Bakala spolumajitelem,“ podotýká Paroubek. Podle něj Bakala se svými společníky vytahal v průběhu 11 let z OKD hodně přes 100 miliard korun.

Milionové odměny pro Teličku

Některé operace, které v OKD probíhaly, byly prý za pomyslnou etickou hranicí. Například desetimilionové odměny pro management v době, kdy OKD již docházel dech, anebo mnohamilionové odměny pro europoslance hnutí ANO Pavla Teličku. Ten podle Paroubka „pravděpodobně zametal cestičky pro Bakalovy zájmy v Bruselu“.

Může být Bakala spojován s odkazem Václava Havla?

Paroubek také poukazuje na to, že by měl stát nyní převzít závazky po Bakalovi, nejméně 17 miliard. Přitom Bakala si ze svých desítek miliard, které si nahospodařil v OKD, užíval. Paroubek si myslí, že by to mělo policii a státní zastupitelství znepokojit.

Pokud by byl vydán mezinárodní zatykač na Bakalu a spol., málo koho by to podle Paroubka zarmoutilo. „Možná, že by si toho s povzdechem konečně všimli i přátelé Knihovny Václava Havla, jejímž je Bakala štědrým donátorem. Z jakýchpak asi peněz?“ ptá se Paroubek.

Poukázal na to, že nikdo „z přátel pravdy a lásky v médiích“ o tomto etickém problému zatím nenapsal a neřekl ani slovo. „To může být člověk jako Bakala i nadále spojován s odkazem V. Havla?“ ptá se dále Paroubek.

Bakala by měl ze své investice do médií vypadnout

Policii a státnímu zastupitelství přeje odvahu ke sběru důkazů proti člověku, jenž stále disponuje obrovskými penězi, výtečnou marketingovou základnou a vlastním mediálním impériem. Čtenářům Hospodářských novin a Respektu doporučuje bojkot těchto periodik. „Bakala by prostě měl z této své investice, kterou si zajišťuje mediální krytí, vypadnout. Jinak si těžko umím představit, že by probíhající vyšetřování mohlo být bez nátlaku a zcela objektivní,“ myslí si.

Jestli Čína dostane status tržní ekonomiky, může být ještě hůř

K situaci ohledně OKD se nejnověji na sociální síti vyjádřil také europoslanec Jan Zahradil (ODS). Myslí si, že pokud dostane letos v prosinci Čína „market economy status“, tak zaplaví EU svou levnou ocelí. „Tak ať se na severní Moravě připraví na podstatně větší fičák. Protože to položí Arcelor Mittal, Vítkovice a postupně všechny další. Pár desítek tisíc pracovních míst. Vláda k tomu zatím mlčí,“ varoval Zahradil.

Celý text příspěvku Jana Zahradila na jeho facebookovém profilu:

Horníci z OKD? No jestli letos v prosinci dostane Čína od EU "market economy status" a zaplaví EU svou levnou ocelí, tak ať se na severní Moravě připraví na podstatně větší fičák. Protože to položí Arcelor Mittal, Vítkovice a postupně všechny další. Pár desítek tisíc pracovních míst. Vláda k tomu zatím mlčí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…