Prestižní americký deník přiznává: Ukrajinská armáda má velké problémy

26.04.2015 18:34

Ukrajinské armádě se nedaří shánět rekruty, a když už je sežene, nemá čas je vycvičit. Velitelé se z předchozích chyb sice učí, ale přesto má stav vládních vojsk do ideálu daleko. To přiznává i americký deník Washington Post, který přináší z Ukrajiny reportáž.

Prestižní americký deník přiznává: Ukrajinská armáda má velké problémy
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Po městě chodí skupiny "opolčenců", tedy domobranců

Ačkoliv prý konflikt na východě Ukrajiny vstupuje již do druhého roku, ukrajinská vládní vojska neochabují. Právě naopak, snaží se poučit z minulých chyb a velmi se jim to prý daří.

„Snaží se být lépe připraveni, protože nikdo neví, kdy se zamrzlý konflikt může znovu rozhořet,“ píše Washington Post.

Ne každý je prý připraven odejít bojovat. „Už dávno jsem se rozhodl, že nebudu reagovat na povolání. Nemám zájem se účastnit – nechci skončit na seznamu obětí,“ uvedl Igor, pětadvacetiletý zaměstnanec nevládní organizace z Kyjeva.

Celý text v angličtině ZDE

Za službu si vojáci mohou i slušně vydělat, pokud by se dostali do vyšších hodností. Za absenci jim naopak hrozí pokuta a dokonce vězení, ale někteří i to rádi obětují. „Radši budu tři roky v bezpečí sedět, než sloužit,“ říká natvrdo jeden z nich.

Andrej, jehož novináři rovněž vyhledali, žije ve městě Slavjansk, které vloni armáda krutě bombardovala. „Bojovali jsme za naši autonomii a oni nás dva měsíce v kuse bombardovali. A teď za ně mám jít bojovat?“ ptá se.

Systém povolávání na Ukrajině funguje podle principu trvalého bydliště. Pokud se tedy odvedenec zdržuje jinde, má šanci uniknout. To využívají všichni oslovení. Situace se velmi liší podle regionů. Na východě v Charkově nereagovalo na povolávací rozkaz plných 17 procent. Lvov na západě se naopak může pochlubit téměř plnou účastí.

Povolaný voják je vzhledem k dramatickým okolnostem cvičen jen 26 dnů obecně a týden nebo dva u příslušné zbraně.

Vojáci navíc prý nechápou, za co bojují. Podle kyjevského vojenského experta Alexeje Arestoviče vláda zanedbává propagandu a nevysvětluje lidem, o co ve válce jde.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…